Doğal Diş Beyazlatma
Yazar Erce Beleçoğlu • Diş Hekimi • 20 Kasım 2020 • Yorumlar:
Doğal diş beyazlatma yöntemleri, daha beyaz ve parlak dişlere kavuşabilmek için uygulanabilecek, her evde bulunabilecek malzemelerle yapılan işlemlerdir. Bu bahsedeceğimiz yöntemler tabii ki diş hekimine gitmeniz gerekliliğini ortadan kaldırmaz.
Doğal diş beyazlatma, gün içerisinde tükettiğimiz ve dişlerin sararmasına sebep olan pek çok maddenin bırakmış olduğu hasarı engellemek; özellikle sigara ve kahve kullanımıyla artan diş sararmasını minimuma indirmek için yapılabilir.
Dış görünüşümüz, insanlarla kurduğumuz yüz yüze iletişimde önemli bir yer tutmaktadır. Bakımlı dişlere sahip olmak, karşımızdaki kişide olumlu bir etki bırakmak için elzemdir. Profesyonel veya özel hayatta, sararmış ve bakımsız dişler negatif etkiler bırakabilir. Bu problemle karşılaşmamak için en etkili yöntem, düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gitmektir. Ama bunun dışında, evde de uygulayabileceğimiz yöntemler mevcuttur.
Bu yazıda, dişlerde yıpranma sonucu ortaya çıkan renk değişimini engellemek için, diş kliniklerinde yapılan diş temizleme işleminden farklı olarak, herkesin evinde bulunabilecek veya kolaylıkla temin edilebilecek malzemelerle yapılabilen, pratik diş beyazlatma ipuçları vereceğiz.
Doğal Diş Beyazlatma Yöntemleri
En çok bilinen doğal diş beyazlatma yöntemi, limon ve karbonat karışımını dişlere uygulamaktır. Karbonata limonu sıkıp karıştırdıktan sonra diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra, ağzınızı çalkalayarak karışımı temizleyin. Limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz. Bu işlemi düzenli olarak yaptığınızda dişlerinizin, parlaklığını geri kazanmaya başladığını göreceksiniz. Fakat aşırı ve kontrolsüz kullanımı kesinlikle dişlere zararlıdır. Limonun asit etkisi karbonat ile birleştiğinde, dişlerde yaygın çiziklerle karşılaşılabilir. Bu durum uzun dönemde daha çok renklenme ile karşımıza çıkacaktır.
Yapabileceğiniz bir diğer diş beyazlatma işlemi de sofra tuzu kullanılarak yapılabilir. Diş fırçasını, ıslattıktan sonra sofra tuzuna banarak fırçalayın. Sofra tuzu, dişlerinizi sadece beyazlatmakla kalmayacak, gün içerisinde dişlerinizde birikmiş olan zararlı bakterilerin de temizlenmesini sağlayacaktır. Karbonat ile etkisi benzerdir bu yüzden kontrollü uygulanmazsa zarar kaçınılmazdır.
Muz Kabuğuyla Diş Beyazlatma İşlemi
Magnezyum, kalsiyum ve fosforla birlikte, dişlerin yapısında bulunan elementlerden biridir. Dişin kendi doğasında bulunan bu elementi ve son zamanlarda diş hekimlerinin de diş bakımı için önermekte olduğu potasyum elementini içerisinde bulunduran muz kabuğu, diş sağlığı açısından faydalıdır. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra muz kabuğuyla ovun, ardından macunsuz bir fırça ile temizleyin.
Diş beyazlatma kalemi
Bazı ürünlerin çalışma mekanizması diş üzerinde bir illüzyon oluşturması, buna bağlı olarak dişin daha beyaz görülmesidir. Buna karşın dişler üzerinde aşındırıcılar da mevcuttur.
Bu yüzden hekiminiz ile irtibat halinde karar vermeniz, sağlık bakanlığınca onaylı ürünleri tercih etmeniz önemlidir. Kalem içindeki materyal Kalemi diş etlerinize temas ettirmemeli, dişleriniz kuruyken uygulamalı, 18 yaş altında, hamilelikte kullanmamalıdır. Kalem dişlere uygulanmadan önce de dişler fırçalanmalı ve üzerinde yemek ve diğer artıklar olmadığına emin olmalıyız.
Dişlerinizi daha parlak bir görünüme kavuşturmak için deneyebileceğiniz doğal diş beyazlatma seçeneklerinden bazıları bunlar. Her ne kadar yan etkileri olmayan materyallerle yapılan işlemler olsa da bu yöntemlerden herhangi birini uygulamadan önce diş hekiminize danışınız.