Doğru Egzersiz ile Eklemlerimizi Nasıl Sağlıklı Tutarız?
Yazar Uğur Durmaz • Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzmanı • 12 Ekim 2018 • Yorumlar:
Günümüzde egzersiz yapma bilinci gün geçtikçe artıyor. Doğru egzersizlerle eklemlerimizin sağlığını koruyabilir, var olan eklem ağrılarından kurtulabiliriz.
Sağlıklı eklemler sayesinde yürüyebiliyoruz, koşabiliyoruz, zıplayabiliyoruz, dönebiliyoruz ve daha birçok hareketi yapabiliyoruz.
Eklemlerimiz dengeli olmak için bağlar ve kaslar ile birbirlerine bağlanmıştır. Kemiklerin uçlarında eklem kıkırdağı adı verilen düz, beyaz bir doku tabakası vardır. Bu tabakalar baskı uygulayan kuvvetleri dağıtmada yardımcı olur ve hareket ettiğimiz zaman pürüzsüz kaymalara izin verir.
Aktif bir hayat tarzı, ağrısız bir yaşam ve sevdiğiniz sporlarla uğraşmaya devam etmek için eklemlerimizi sağlıklı tutmalıyız.
Eklem sağlığını korumak ve yaşamımıza rahat bir şekilde devam etmek için doğru egzersiz çok önemlidir. Kişinin gövde kaslarını kullandığımız sırada eklemlerdeki yükü azaltan egzersizler, eklemlerimizi uzun süreli kullanabilmemiz için çok önemlidir ve erken yaşta eklem hastalıkları riskini azaltır.
Egzersizde başarılı olmanın anahtarı egzersizlerin çeşitli ve kişinin durumuna özel olmasıdır. Hafif tempolu egzersizler, denge, günçlendirme, esneklik egzersizlerinin yanında sağlıklı bir kiloya sahip olmak bize hayat boyu sağlıklı eklemlere sahip olmamızı sağlar.
Şimdi bazı egzersiz çeşitlerinden ve bunların etkilerinden biraz bahsedelim;
Esneklik için egzersizler bize eklem hareket açıklığı kazandırır. Aktif germe egzersizleri yoğun egzersizlere hazırlanma için önemlidir. Düşük yüklenme ile yapılan egzersizler ve sporlar örneğin; yürüme, bisiklet sürme, yüzme minimal ekipman ile yapılabilecek en ideal fiziksel aktivitelerdir. Ağırlık çalışmaları kaslarımızı güçlü tutar ve iyi bir eklem dengesi gerektirir. Bu tür egzersizlere başlamadan önce mutlaka fizyoterapistiniz ile detayları görüşün ve en iyi performans için tavsiyelerine ve programına uyun.
Unutulmamalıdır ki milyonlarca egzersiz çeşidi vardır ve egzersizin çok basit veya çok karmaşık olması önemli değildir. Önemli olan hangi amaç için yapıldığıdır.