Doğum Danışmanlığı
Yazar Miray Demir • Psikolog • 27 Aralık 2020 • Yorumlar:
Doğum süreci bir çok kişi için mutluluk ve üzüntü, cesaret ve kaygı, yalnızlık ve birliktelik gibi zıt duyguların bir arada olduğu bir duygusal dalgalanma dönemidir, Anne-Baba adayının kendini, değişkenliklerini, duygulanımlarını keşfettiği bir dönemdir.
Yepyeni, farklı bir beni keşfetmek ve içinizde daha önce tanımadığınız duygularla tanışmak bu dönemi aslında benzersiz bir dönem yapar.
Hamile bir kadının yapması gereken kaygıları ve korkuları bu dönemin doğal bir parçası olarak kabullenip,arkasına yaslanıp hamileliğin keyfini çıkartmak için doğum danışmanlığı desteği almaktır.
Hamilelik, Bu dönemde bedendeki değişimler, hormonal değişimlerin yol açtığı değişik ruh halleri, bebek ile anne-babanın hayatına giren sorumluluklar, çalışan anneler için kariyer ve annelik dengesi, toplum tarafından öğretilmiş olan annelik üzerinden yaşanan suçluluk duyguları,baba adayının babalık rolüne adapte olma süreci gibi konular bu dönemde yoğun stres yaşamasına neden olabilmektedir.
Bu heyacanlı, keşif dolu zamanda anne-baba adayları psikolojik desteğe ihyiaç duyarlar. Hamile, lohusa ve yeni anne-babalara özel psikolojik destek hizmet ile anne-baba olmaya sağlıklı ve bilinçli bir şekilde hazırlanması için ve anne-babalığın ilk yıllarında karşılaştığı sorunların çözümünde çiftlere destek olmak hedeflenmektedir.
Hizmet alanları:,
-
Hamilelik ve annelik-babalık ile ilgili duygu karmaşası
-
Çocuk sahibi olmakla ilgili karmaşık duygu ve düşünceler
-
Vücudunda meydana gelen şekilve kilo değişimlerinden rahatsız olma(hamilelikte ve sonrasında vucudunun güzellik ve cazibesinin azalacağından korkma, eski haline geri dönemeyeceği endişesi...vb.)
-
Doğuma ve doğum sürecine dair korkular
-
Doğuma hazırlık
-
Bebeğin sağlık durumu ile ilgili endişeler
-
İyi bir anne-baba olabilmeye dair kaygılar
-
Hamilelik depresyonu
-
Doğum sonrası depresyon
-
Eşle olan ilişkide yeniden yapılanma ve iletişim
-
Çocuklu hayata uyuım sağlama
-
Hamilelik ve sonrasında cinsellik
-
Hamile kalınmadan önce gebelik sürecine psikolojik hazırlık
-
Hamile kalındıktan sonra doğuma psikolojik hazırlık
-
Hamilelik ve doğum ile ilgili endişeler
-
Doğum korkuları
-
Doğum tercihlerinde kararsızlık
-
Hamilelik döneminde aile içi sorunlar
-
Annelik ve babalık konusunda kaygılar
-
Anne adayının doğumla ilgili kaygıları ve korkuları
-
Anne adayının kendi aile geçmişindeki doğum, gebelik yaşantıları ve algıları ve bu durumun kendi gebelik sürecine etkisi
-
Anne adayının anneliğe bakışı, kişilik yapısı ve eşi ile ilişkisi
-
Baba adayının babalığa bakışı,kişilik yapısı ve eşi ile ilişkisi