Doğum Hazırlıkları

Yazar Yeşim Bayoğlu Tekin • 19 Eylül 2024 • Yorumlar:

Gebelik 9 ay süren uzun soluklu bir maratondur. Anne adayının gebeliğin sağlıklı ilerlemesi ve bebeğin normal gelişimi için doğal besinler ile dengeli beslenmesi ve gerekli fiziksel aktivitelerde bulunması önemlidir. Bunun dışında gebelik sürecinde anne adayının desteklenmesi, eğitimi ve doğum sürecine hazırlanması için pek çok hastanede ve aile sağlığı merkezlerinde ‘gebe okulları’ ve ‘gebe sınıfları’ adı altında doğuma hazırlık kursları bulunmaktadır. Anne adayı hem gebelik, doğum ve lohusalık döneminde yaşayabileceği problemler ile ilgili bilgilendirilmekte hem de doğum süreci ile ilgili eğitimler verilmektedir.

Doğumun zamanı tam olarak bilinebilir mi?

Doğumun tam olarak zamanını önceden bilmek mümkün değil. Son adet tarihine göre yapılan hesaplamaya göre 40. haftayı tahmini doğum tarihi olarak hesaplıyoruz. Ancak bebek 37. haftayı doldurduktan sonra artık doğum için yeterli organ gelişimi ve vücut ağırlığına ulaştığı kabul edilir. 42. gebelik haftasına kadar da eğer anne ve bebek için herhangi bir risk söz konusu değilse normal doğum eyleminin başlaması beklenilebilir. Hamilelik sürecinin son aylarında rahim kendini doğum sürecine hazırlamaya başlar ve bebek doğum kanalına doğru yer değiştirir. Yalancı doğum sancısı olarak isimlendirilen ara ara gelen düzensiz kasılmalar olabilir. Normal doğum kasılmaları düzenli aralıklarla gelir ve şiddetini giderek arttırır. İstirahat ile azalmaz, yalancı doğum sancıları ise düzensizdir. Kasılmaların sıklığı giderek artmaz, istirahatle ağrılar giderek hafifler. Anne adayı kasılmaların sıklığını takip etmeli ve bol sıvı tüketmelidir. Gün içinde birkaç kez gelen kasılmalar doğum kasılmaları ile karıştırılmamalıdır.

Doğum çantanızı erkenden hazırlayın!

Doğum için hazırlık erkenden tamamlanmalıdır. Anne adayı doğum için hastaneye başvurmadan önce hastaneye götüreceği doğum çantasını hazırlamalıdır. En geç 36. Haftada bu hazırlıkların tamamlanması önemlidir. Çantaya yerleştirilen kıyafetlerin önceden yıkanmış ve ütülenmiş olmasına özen gösterin. Bebeğiniz için kullanacağınız giysilerin tenine zarar vermeyecek deterjan ya da sabunla yıkanmış olması önemlidir.

Bebeğin hareketlerine odaklanın!

Anne adayının doğum yaklaşırken bebeğin hareketlerine odaklanması çok önemlidir. Bebeğin anne karnında uyku ve uyanıklık periyodları vardır. Sürekli hareket halinde olması beklenmez. Ancak önceki haftalara göre hareket sayısını karşılaştırmak ve uzun süreli hareketsizlik durumunda dikkatli olmak önemlidir. Eğer bebeğin hareketlerinde azalma hissedilirse anne adayı sol yanına uzanarak dinlenmeli ve sadece bebeğin hareketlerine odaklanmalıdır. Bu süreçte çikolata, kuru üzüm gibi tatlı bir şeyler yemek bebeğe gidecek enerji miktarını arttırarak hareket etmesini sağlayacaktır. Gün içinde bebeğin hareketleri sayıldığında iki saat içinde en az 10 kez hareket etmesi bebeğin sağlıklı olduğunu gösterir. İki saatlik istirahate ve bebeğin hareketlerine odaklanılmasına rağmen hareket etmiyorsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda olacaktır.

Hareket etmek ve bol sıvı tüketimi önemli

Doğum sürecinin başlangıcının en önemli belirtisi nişan denilen kanlı sümüksü bir akıntının gelmesidir. Nişanın gelmesi hemen doğumun gerçekleşeceği anlamına gelmez. Düzenli olarak rahim kasılmalarının başlaması ve kasılmaların sıklığını arttırması beklenmelidir. Bu süreçte ılık duş almak, sıvı gıdalarla beslenmek ve hareket etmek önemlidir. Bebeğin doğum kanalına kolay yerleşmesini sağlar. Özellikle çömelme kalkma şeklinde squat hareketleri bu dönemde önemlidir. Kasılmalar 15 dakika aralıkla gelmeye başlamışsa doğum eyleminin ilerlediğini gösterir ve hastaneye başvurmak gerekir. Doğum eylemi başladığında ya da kasılmalar başlamadan önce su gelmiş ise önemli bir durumdur.

Kasılmaların sıklaşması beklenmemelidir.

Bunun yanında parlak kırmızı renkte yoğun kanama da önemli bir problemin işareti olabilir. Derhal hastaneye başvurulmalıdır. Anne adayı gebeliğin son üç ayında doğuma hazırlık için egzersizler yapmalıdır. Her ne kadar evden çıkmak bu dönemde mümkün olmasa da evde plates topu ile ya da yerde mat üzerinde egzersizler kolaylıkla yapılabilir. Kalçaya yönelik esneme hareketleri pelvik taban dediğimiz doğum yolunun gevşemesini ve bebeğin doğum kanalına kolay girişi ve ilerlemesini sağlayacaktır. Kilo artışınızı ne kadar kontrollü sağlarsanız doğum süreciniz o kadar kolay olacaktır.

Doğal doğum süreci ve anne adayının desteklenmesi

Anne olmak bir kadının sahip olabileceği en kıymetli deneyimlerden biri ve kadına sunulan bir armağandır. Gebelik sürecinde yaşanılan bu tatlı heyecan yerini doğum yaklaştıkça endişelere bırakmaktadır. Anne adayı doğum sürecinin zorlukları, doğum ağrısıyla baş edememenin korkuları, bu süreçte oluşabilecek beklenmedik durumlar ve bebeğinin bundan zarar görebilme endişesi ile doğum eylemini olumsuz duygular ile karşılamaktadır. Tabi ki geçmişte yaşanılan ya da şahit olunan kötü tecrübeler, toplumun doğum olayının doğallığından uzaklaşması da anne adayının bu doğal süreci endişe içinde yaşamasında önemli rol oynamaktadır. Aslında doğum süreci içgüdüsel bir olaydır. Ne kadar az müdahale edilirse süreç o kadar kolay ve sıkıntısız ilerlemektedir.

Kadın bedeninde doğumun başlaması ve sağlıklı ilerlemesi için gerekli hormonlar salgılanmaktadır. Bunlardan en önemlisi oksitosin denilen hormondur. Aslında bu bağlanma ve güven duygusunun hormonudur. Anne adayında doğal olarak salgılandığında doğum sancıları kendiliğinden başlamakta ve doğum süreci sorunsuz ilerlemektedir.

Anne adayı doğuma nasıl hazırlanmalı?

Gebelik 9 ay süren uzun soluklu bir maratondur. Anne adayının gebeliğin sağlıklı ilerlemesi ve bebeğin normal gelişimi için doğal besinler ile dengeli beslenmesi ve gerekli fiziksel aktivitelerde bulunması önemlidir. Bunun dışında gebelik sürecinde anne adayının desteklenmesi, eğitimi ve doğum sürecine hazırlanması için pek çok hastanede ve aile sağlığı merkezlerinde ‘gebe okulları’ ve ‘gebe sınıfları’ adı altında doğuma hazırlık kursları bulunmaktadır. Anne adayı hem gebelik, doğum ve lohusalık döneminde yaşayabileceği problemler ile ilgili bilgilendirilmekte hem de doğum süreci ile ilgili eğitimler verilmektedir.

Doğum sürecinde uygulanacak nefes ve gevşeme egzersizleri öğretilmekte, masaj teknikleri ile ağrının nasıl azaltılacağı gösterilmektedir. Bunun dışında doğumun kolay olabilmesi için yapılması egzersizler hem plates topu ile hem de ayakta ve yerde yapılabilecek hareketler konusunda eğitim verilmektedir. Ayrıca bu eğitime anne adayları ile birlikte doğumda kendisine eşlik edecek bir yakını da katılabilmektedir. Bu sayede anne adayı doğum sürecine farkındalığı artmış, desteklenmiş ve nasıl baş edeceği konusunda eğitilmiş bir şekilde hazırlanmaktadır.

Anne dostu doğum nasıl olmalıdır?

Anne dostunun felsefesi tıbbi müdahalelerden arındırılmış doğal doğumun desteklenmesi olarak açıklanabilir. Bu nedenle doğumun gerçekleşeceği ortam anne adaylarının beklentilerini karşılayacak şekilde dizayn edilmiş olmalıdır. Tek kişilik, içinde tuvalet ve banyo olan geniş ve konforlu ev sıcaklığı olan ortamlar sunulmalıdır. Ilık suyun ağrı algısını azaltıcı etkisi olduğu için anne adayına istediğinde ılık duş alma imkanı sağlanmalıdır. Doğum sürecinde anne adayı özgürce hareket edebilmelidir. Suni sancı, lavman gibi uygulamalardan uzak durulmalıdır.

Anne adayının ihtiyacı olan sıvı ve enerjiyi alabilmesi için gerekli miktarda su ve enerjisi yüksek sulu gıdaları alması desteklenmelidir. Anne adayı bu süreçte destek olacak bir yakını yanında bulunabilmelidir. Bebek doğar doğmaz anne teni ile temas etmeli ve mümkün olan en kısa sürede emzirilmelidir. Göbek kordonu geç klemplenmelidir. Doğumun içgüdüsel bir olay olduğu unutulmamalıdır. Her annenin içinde bebeğini dünyaya getirecek güç bulunmaktadır. Bu süreçte anne adayı desteklenmeli, güçlendirilmeli, kendisi hakkında doğru kararları verebileceğine inandırılmalıdır. Her anne normal doğum yapma hakkının farkında olmalı ve bu hakka sahip çıkmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yeşim Bayoğlu Tekin Kadın Hastalıkları Ve Doğum Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)