Doğum Sonrası Estetik
Yazar Tamer Şakrak • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 25 Ocak 2016 • Yorumlar:
Doğum Yapmanın Yüce Allah tarafından, insanoğlunun soyunu devam ettirmesi amacıyla kadına inanılmaz ve mucizevi olarak nitelendirilebilecek üreme fonksiyonu bahşedilmiştir. Doğurganlık ve doğurma; kadına çok değerli olan annelik sıfatını sağlarken, diğer taraftan kadın vücudunda bazı kalıcı sorunlara neden olmaktadır. Özellikle tekrarlayan ve sık aralıklı gebelikler, kadın vücudunu yıpratır.
Göğüslere Etkisi Nelerdir?
Gerek hamilelik sırasında gerekse doğum sonrası, meme dokusu farklı hormonal yükselmelerin etkisinde kalmaktadır. Hamilelik sürecinde büyüme hormonları, östrojen ve prolaktin hormonları ile meme emzirme işlevine hazırlanır. Süt bezleri büyür ve olgunlaşır. Bu durum, eş zamanlı olarak göğüslerde büyüme olarak ortaya çıkar. Hemen doğum sonrasında oksitosin hormonunun etkisiyle, meme ürettiği sütü salgılama ve dışarı akıtma yeteneğine kavuşur. Oksitosin hormonunun en önemli uyarıcısı ‘emzirme’ eylemidir. Emzirme süreci anneden anneye değişkenlik gösterir. Ancak ilk 6 ay emzirme, çocuk sağlığı açısından şiddetle önerilir.
Emzirmenin meme üzerine etkileri, hormonal değişimler yanında emzirme süresine de bağlı olarak değişir. Emzirme dönemimin bitmesiyle hormonal değişimler normale döner. Emzirme sonrası göğüslerde 3 tip değişim görülebilir. 1- Büyüme (Hipertrofi), 2- Küçülme, sönme (Atrofi, involüsyon), 3- Gevşeme ve sarkma (pitoz), Meme üzerindeki bu olumsuz değişimler, Meme Küçültme (redüksiyon), Meme Büyültme (Augmentasyoın) ya da Meme Dikleştirme (Mastopeksi) ve bu ameliyatların kombinasyonları ile düzeltilebilir. Bu ameliyatlar emzirmenin kesilmesinden 6 ay sonra yapılmalıdır.
Doğum Yapmanın Karın Duvarına Etkisi Nelerdir?
Özellikle tekrarlayan gebelikler, karın duvarının genişlemesi ve kalıcı olarak sarkmasına neden olmaktadır. Hamilelik sırasında kontrolsüz kilo alımı ve bu sürecin az hareketli geçirilmesi, sarkmayı arttıran en önemli faktörlerdir.
Bu noktada sezeryan ya da normal doğum yapmanın karın duvarına etkisine değinmek gerekir. Normal bir doğum eyleminde; kendi hacminin 40 katına kadar genişlemiş olan rahim, oksitosin hormonunun etkisiyle şiddetli kasılarak, bebeği dışa doğru iter. Doğum gerçekleştikten sonra da bu kasılma eylemi bir süre devam eder ve rahim eski haline geri toplanır. Sezeryan ile doğum eylemi, rahimin oksitosin etkisiyle kasılmasına ve kendini toplamasına fırsat vermez. Ayrıca karın kaslarının direk kesiliyor olması, annenin aktif harakat etmesini belli bir süre kısıtlar. Bu nedenle sezeryan sonrası alt karın bölgesinde gevşeklik ve sarkmaların daha fazla olacağı beklenmelidir.
Karın bölgesindeki bu olumsuz değişimler, Yağ Emme (liposuction), Mini ve Tam Karın Germe (Abdominoplasti) ameliyatları ile düzeltilebilir.
Doğum Yapmanın Genital Organlara Etkisi Nelerdir?
Genital organlardaki olumsuz etkilere, vajinal yolla ve birden fazla doğum yapan kadınlarda daha sık rastlanır. Bu kadınlarda ki en önemli şikayet vajinal genişleme olup, vajinal genişleme; cinsel birleşmenin kalitesini düşürürken eşler arası ciddi uyumsuzluk ve sorunlara yol açabilir. Bununla birlikte, kadın genital organının görüntüsünde bozulma ve iç-dış dudakların sarkması diğer kalıcı değişimlerdir.