Doğum Sonrası Hormon Değişiklikleri Nelerdir?

Hamileliğiniz başladığı andan itibaren hormonlarınız nasıl değişiyorsa doğum sonrası dönemde de hormonlarınız aynı şekilde değişir. Aşağıda hormonlarınızda meydana gelen değişikliklerden bahsedeceğim.

Gebelik testinde gördüğünüz o iki pembe çizgiden sonra vücudunuz ve hormonlarınız değişmeye başlar ve doğum sonrasına kadar devam eder. Hamileliğiniz başladığında Progesteron ve hCG hormonu sonraki periyodunuzu durdurmak için vücudunuza sinyal vermeye başlar. Bu hormonel değişikliklerle halsizlik, bulantı ve göğüs hassasiyetleri gibi erken gebelik belirtileri ortaya çıkar. Gebelik ilerledikçe vücudunuz fazlasıyla progesteron ve östrojen üretmeye başlar. Bu hormonlar beyninizde huzur ve mutluluk veren dopamin ve serotanin hormonlarını salgılatır. Bu nedenle birçok kadınlar hamile kaldığında kendini mükemmel hisseder.

Doğum sonrası karmaşık ruh halinizin sebebi değişen hormonlarınızdır. Aşağıdaki bölümde doğum sonrası hormonlarınıza neler olduğundan bahsedeceğiz. Yaşanan durumun ne olduğunu bilirseniz duygularınızdaki değişikliklerin normal olduğunu anlayabilirsiniz.

DOĞUM SONRASI HORMONLARINIZA NELER OLUYOR?

Bebeğinizin dünyaya gelmesi hayatınızda kuşkusuz en özel ve heyecan verici andır. Doğum maceranız ne olursa olsun bebeğinize kavuştuğunuzda hissettikleriniz mükemmel duygulardır. Ancak sürekli dalgalanan hormonlarınız sizi ilerleyen günlerde rahatsız edebilir. Hormonlarınıza neler olduğuna hep beraber bakalım;

  • Bebeğiniz doğar doğmaz östrojen ve progesteron hormonlarınız yükselmeye başlar.

  • Annelik hormonu da diyebileceğimiz Oksitosin hormonu doğum sonrası ortaya çıkar. Oksitosin hormonu doğum sonrası lohusalık depresyonuna sebep olur ancak çok uzun süreli değildir. 

  • Bebeğinizi emzirebilmeniz için süt üretimi başlatan hormon prolaktindir ve bu da doğum sonrası salgılanır.

  • Kaygı ve depresyon

  • Düşük libido

  • Hızlı kg alımı

  • Kist ve miyomlar

  • Kronik halsizlik

DOĞUM SONRASI 3 VE 6 HAFTA ARASI ORTAYA ÇIKAN HORMONLAR

Doğum sonrası ilk birkaç hafta geçtiğinde duygularınızın hızlı bir şekilde değiştiğini göreceksiniz. Uykusuz geceler ve bebeğinizin bakımıyla beraber hayatınız ve hormonlarınız hızla değişiyor. İlk haftalarda değişen hayatınızda güçlü kalmak için vücudunuz adrenalin salgılar. 

Doğumdan 6 hafta sonra var olan olumlu hormonlarınız kaybolmaya başlar. Değişen hayatınız ve uykusuzluk sizi zorlamaya başlıyor. Bebeğinizi hiç kimseyle yalnız bırakamama korkusu, sürekli bebeğinizi kontrol etme isteği, iştahsızlık, sosyal izolasyon gibi olumsuz hisler oluşmaya başlıyor. 

DOĞUM SONRASI İLK ÜÇ AYDA DEĞİŞEN HORMONLARINIZ

Doğum sonrası ilk üç ayda bebeğiniz için bir rutin oluştursunuz. İlk üç ayda hormonlarınızın hala normale dönmemesi normaldir. Doğum sonrası geçen iki/üç ayda hormonlarınız hamilelikteki seviyelerine döner. Küçük bir bebeğin hayatınıza girmesi strese sebep olan cortisol hormonunun yükselmesine sebep olur. Uykusuzluk melatoninin ve bunun sonucunda seratoninin düşmesini sağlar. Doğum sonrası bu hormonlardaki değişiklik ruh halinizde olumsuz etkiler. Doğum sonrası ilk altı ay hormonlarınızdaki en büyük değişiklik prolactin hormonundaki düşüştür. Bu hormon bebeğinizi emzirirken yüksektir. Ancak bebeğiniz ek gıdaya başladığında emzirmenin azalmasıyla bu hormon düşer. Bebeğiniz doğduktan altı ay sonra bebeğinizi hala emzirmeye devam edeceksiniz. Bebeğinizin süt ihtiyacı bitmeyecek ve emzirmeyle beraber hormon değişikliğiniz devam edecektir.

DOĞUM SONRASI HORMONLARINIZ NE ZAMAN ESKİYE DÖNECEKTİR?

Doğum sonrası hormonlarınızın sürekli değişmesi ve inişli çıkışlı ruh halleriniz altı ay sürecektir. Bu altı aylık süreçte hormonlarınız hamilelikteki seviyelerde olacaktır. Hormonlarınız bir döngüye girecek ve periyodlarınız düzene girene kadar bu şekilde devam edecektir.

HORMONEL DENGESİZLİĞİN İŞARETLERİ NELERDİR?

Bazen gebelik ve doğum hormonlarınızın ayarlarınızın bozulması normaldir. Bu durumda bize yardım edecek bir yol bulmalıyız. Hormonel değişikliğin belirtileri aşağıdaki gibidir.

Vücudunuzdaki en büyük hormonel dengesizlik en çok tiroidlerinizde olur. Hemen hemen doğum sonrası kadınların %10 u tiroid problemi yaşar. Ancak bu dengesizlik yine kendiliğinden normale döner. Ancak bazı ileri durumlarda doktorunuz hormonlarınızı düzenlemek için ilaç tedavisi uygulayabilir. 

Gebelik öncesi hormonel dengesizlik yaşadıysanız ve tedavi olduysanız bu sizin için bir deneyim olabilir. Doğum sonrası aynı durumu yaşadığınızda gebelik öncesi uygulanan tedavi ile yeniden hormonlarınız düzene girebilir.

Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Dai Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)