DOĞURGANLIĞINIZI ARTTIRMAK BİZİM ELİMİZDE
Yazar Deniz Zünbülcan Adıtatar • Diyetisyen • 20 Aralık 2017 • Yorumlar:
Gebelik dönemi hem sizin hem bebeğiniz için özel beslenmeyi gerektiren bir dönemdir. Hamile kalmak istiyorum. Beslenmemde yapacağım değişiklikler ile hamile kalma olasılığımı arttırabilir miyim? Diyorsanız cevabım ‘Evet.’ Olacak. Çünkü doğurganlığınızı arttırmak bizim elimizde!
-
Kısa zamanda fazla ve sağlıksız kilo kaybına neden olan şok diyetlerden kaçınılmalıdır. Tek tip beslenmeyi öngören diyetlerden uzak durulmalıdır. Bu diyetler hamile kalma olasılığını azaltmaktadır.
-
Harvard Üniversitesinde yapılan çalışmalarda beden kitle indeksi 20-24 arasında olan bayanların kısırlık yaşama riskinin düşük olduğu görülmüştür. Bu nedenle fazla kilolarınız varsa öncelikle ideal kilonuza sağlıklı bir şekilde gelmeniz gerekiyor.
-
Ayrıca Harvard Üniversitesinde yapılan çalışmalara göre sağlıklı ve dengeli beslenmeye başlayarak hamile kalma olasılığınızı %80 oranında arttırabilirsiniz.
Doğurganlığınızı Arttırmak İçin Bunlara Dikkat Edin.
-
Glisemik indeksi düşük (esmer pirinç, tam tahıllı ürünler, tam buğday ekmekleri) yani kan şekerinizi dengede tutan besinleri içeren bir beslenme programınız varsa yumurtalarınızın %92 daha verimli olduğunu söyleyebilirim. Bu nedenle basit karbonhidratların tüketimi sınırlandırılmalı tercihiniz kompleks karbonhidratlardan yana olmalıdır.
-
Çok fazla hayvansal kaynaklı protein tüketen kadınların yumurtalarında %39 oranında verimsizlik görülmüştür. Bu nedenle hayvansal proteinlerin tüketimine dikkat edilerek beslenmenizde bitkisel kaynaklı proteinlere de yer verin.
-
Bu dönemde gebeliğe hazırlanırken tüketimini azaltmanız gereken bazı besinler de vardır. (Konserve yiyecekler, tuz oranı yüksek yiyecekler, sakatatlar, şarküteri ürünleri, çok yağlı besinler ve kızartmalar..)
-
Yapılan çalışmalar günlük multivitamin takviyesi kullan kişilerin kısırlık riskinin %40 oranında azaldığını göstermiştir. Doktor ve diyetisyeniniz kontrolünde multivitamin takviyesi alabilirsiniz.
-
Kan tahlillerinize baktırmayı, demir seviyeniz düşük ise bunun tedavisi için doktor ve diyetisyeninizle görüşmeyi ihmal etmeyin. Yapılan çalışmalar düzenli demir takviyesi alan kadınların hamilelikte sorun yaşama riskinin %40 oranında azaldığını göstermiştir.
-
Doğurganlığı arttırmada magnezyum, çinko mineralleri ve B vitaminleri önemli bir yer tutmaktadır. Beslenmenizde bu mineral ve vitaminleri içeren besinlere yer verin.
Beslenmenize Bu Besinleri Ekleyin.
-
BROKOLİ: E ve C vitamini, Çinko mineralini içermektedir. Bu sayede yumurta ve spermin DNA hasarını önler. Sperm kalitesini arttırır.
-
YUMURTA: Gebelikte progesteron hormonunun salınımı önemli bir yer tutar. Yumurtanın içeriğinde bulunan B6 vitamini ve D vitamini progesteron salgısından sorumludur.
-
KETEN TOHUMU: Yüksek oranda çoklu doymamış yağ asitlerini içerir. Sperm sayısını arttırmada etkilidir. İçeriğinde ki çinko ile kadınlarda yumurta oluşumunu düzenler. Yoğurdunuza, salatanıza ekleyerek tüketebilirsiniz.
-
BADEM: Testesteron üretimini teşvik eden fitosterolleri, üreme sistemi için önemli olan çinko ve arjinini içerir. E vitamini sayesinde kadın ve erkeklerde doğurganlığı arttırır.
-
AVOKADO: Azteklere göre doğurganlığı arttıran mükemmel besin avokadoydu. Yapılan araştırmalarda bu düşünceyi destekler nitelikte. E vitamini içeriği ile rahim duvarını iyileştirdiği ve hamileliğin gerçekleşebilmesi için embriyonun döllenmesine yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca avokado içeriğindeki tekli doymamış yağ asitleri ile oksidatif stresi önleyerek sperm ve yumurta hücrelerinin kalitesini arttırır.
-
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI: İçeriğinin büyük bir kısmı doymuş yağ asitleridir. Hindistan cevizi yağı vücutta inflamasyonu önlemektedir. Aynı zamanda üreme hormonlarının üretiminde rol oynayarak doğurganlığın artmasında etkilidir.
Diyeceğim şu ki sevgili okuyucularımız.. Doğurganlığınızı arttırmamız YETERLİ-DENGELİ BESLENME VE FONKSİYONEL BESİNLER ile bizim elimizde! Önerilerim her hangi bir rahatsızlığı olmayan okuyucularımız içindir. Rahatsızlığı olan kişiler doktor ve diyetisyenlerine danışmalıdır.