Dolgu Uygulamaları
Yazar Fatih Tekin • 6 Haziran 2023 • Yorumlar:
Derinin yaşlanması, zamanla deride bulunan kollajen, hyaluronik asit ve elastinin azalması sonucu oluşan deri incelemesi ve elastikiyetinin kaybolması ile oluşmaktadır. Güneş maruziyeti ve sigara gibi dış etkenlerde bu sürece katkıda bulunmaktadır.
Özellikle yüzün üst bölümünde mimik kaslarımızı çok kullandığımız için bu bölgedeki kırışıkların oluşmasında kas kasılmasının büyük etkisi vardır. Yüzümüzün orta ve alt bölümlerinde oluşan kırışıklarda hacim kaybı ve yer çekimin büyük oranda etkisi ile dokularda gevşeklik ön plandadır. Hacim kaybının oluşmasında yukarıda belirtilen etkenlerin dışında zamanla yüzümüzdeki yağ dokusu ve yağ yastıkcıklarının azalması ve kemiklerimizde oluşan kemik erimesinin de etkisi de büyüktür. Bu bölgedeki doku kaybına bağlı eksiklerin tamamlanmasında ve kırışıkların giderilmesinde-azaltılmasında dolgu maddeleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Dolgu maddelerini kabaca geçici , yarı kalıcı ve kalıcı olmak üzere üç grupta sınıflandırmak mümkündür. Uygulamadan sonra geçici olan ürünler ortalama 6-12 ay , yarı kalıcı ürünler 1-2 yıl ve kalıcı ürünler 2 yıl ve daha fazla kalmaktadır. Dolgu uygulamalarında en sık, güvenli olmaları nedeniyle geçici dolgular ve daha az sıklıkta olmakla birlikte yarı kalıcı dolgu maddeleri uygulanmaktır. Daha uzun süre kalıcılığı olan ürünlerin çoğunluğunda, hastalarda olumsuzlara etkilere rastlanması nedeniyle çok daha az kullanılmaktadır.
HA derimizde normalde bulunan, deriye yapısal destek ve besin sağlayan ayrıca su tutma özelliği sayesinde hacim ve dolgunluk veren bir maddedir. Ticari olarak üretilen HA’nın hastalarda uygulanacak bölgeye ve hangi amaçla kullanılacağına göre farklı formları bulunmaktadır. Ayrıca hastalarda uygulama esnasında daha az ağrıya neden olması için içerisinde anestezik madde bulunan formları da mevcuttur. HA ortalama uygulandıktan 6-12 ay süre sonunda kaybolmaktadır. HA normalde vücudumuzda bulunan bir madde olduğu için alerjik reaksiyonlar çok nadiren gelişmektedir.
Yarı kalıcı ürünler içerisinde, Kalsiyum Hidroksi Apetit (KHA) dolgusu bulunmaktadır. Bu dolgularda KHA kristalleri bir jel içerisinde bulunmaktadır. Jel kısım yaklaşık 3 ay içerisinde emilmekte ve yerine kişinin kendi doku hücreleri tarafından kollajen üretimi uyarılmaktadır. Bu dolgunun özelliği özellikle derin dokularda hacim ve yapısal destek sağlamasıdır ve genellikle bu amaçla kullanılmaktadır. Kalıcılığı 1-2 yıl arasında olup güvenle kullanılabilecek dolgular arasındadır. Ayrıca bu dolgu ağrıyı azaltmak için anestezik maddelerle karıştırılarak kullanılabilmektedir.
Dolgu Uygulama Alanları
-
Burun kenarından ağız kösesine uzanan oluklar
-
Kaş çatma çizgileri
-
Dudak çizgileri, büyütme ve konturu
-
Göz yası oluğu
-
Ağız kenarı çizgileri (“Marionette Çizgileri”)
-
Çene Çizgileri ve çene büyütme
-
Yanaklarda çökme ve destek kaybı
-
Çöküntülü yara izleri
Uygulamadan Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
1- Tedavinin uygulandığı gün, tedavi alanına masaj yapmayın, o bölgeyi ovuşturmayın (özellikle makyaj temizlenirken dikkat edilmeli), yüz üstü yatmaktan ve sıcak uygulamaktan kaçının.
2- Tedavinin uygulandığı gün, yüzde kızarmaya neden olabilecek alkol tüketimi, egzersiz, sauna ve sıcak duş alımından uzak durun.
3-Tedavi sonrasında uygulama alanında deride kızarıklık ve sislik oluşması beklenen bir durumdur ve birkaç gün içerisinde geçmesi beklenir. 3 günden uzun süren bir durun olursa lütfen doktorunuzla iletişime geçin.
4- 1-2 hafta içerisinde doktorunuz sizi kontrole çağıracaktır ve bu kontrol esnasında ilave doz uygulaması gereksinimi olabilmektedir.
Dolgu uygulaması sonrasında istenmeyen durumları yapılan enjeksiyona ve kırışıklık tedavisinin kendisine ait durumlar olarak ikiye ayırabiliriz.
ENJEKSİYONA BAĞLI OLARAK
Ağrı
Genellikle çok ince iğneler kullanılmasına rağmen hafif bir ağrı olabilmektedir.
Morarma ve Ödem (Şişlik)
Enjeksiyon bölgesinde cilt altı kanamaya bağlı oluşur ve genellikle 1 hafta içerisinde geçmektedir.
Kızarıklık
Genellikle her uygulamada olur ve birkaç saatte kendiliğinden geçer.
DOLGU MADDESİNE BAĞLI OLARAK
Asimetri
Uygulamadan sonra ödem veya doz eşitsizliğine bağlı oluşabilir. Ödeme bağlı oluşan eşitsizliği birkaç günde kendiliğinden geçer. Uygulanan doz miktarına bağlı olan eşitsizlikler ise eksik olanlarda ilave doz uygulaması fazla olanlarda eritme tedavisi ile dengelenebilmektedir.
Alerji :
Çok nadiren de olsa dolgu maddesine karsı alerji olabilmektedir. Bu durumda ilave tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Cilt Altı Sertlikler ve Kitleler
Uygulama yapılan kişilerin hassasiyet durumuna bağlı olarak nadiren de olsa dolgu maddeleri erken veya geç dönemde doku altında sertliklere neden olabilmektedir. Bu durumda ilave tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Bunların haricinde uygulama yapılan bölgelerde bulunan damar-sinir anatomisine bağlı gelişebilecek doku kaybı, körlük gibi ciddi durumlar tıp literatüründe bildirilmektedir. Doktorunuz bu durumlar ve uygulama bölgelerine özel riskler hakkında ayrıntılı bilgiyi sizlerle paylaşacaktır.
Dolgu Uygulaması Kimlere Yapılmamalı
-
Gebe-gebelik şüphesi olanlar ve emzirenler
-
Tedavi uygulanacak alanda aktif enfeksiyonu olanlar (Uçuk, sivilce, yumuşak doku enfeksiyonu v.b.)
-
Yara iyileşme bozukluğu olanlarda
-
Kanama bozukluğu olanlarda
-
Tedavi bölgesinde deri hastalığı olanlarda ( sedef , ekzema v.b.)
-
Kontrolsüz sistemik hastalığı olanlar ( yüksek tansiyon, seker , kalp yetmezliği v.b.)
-
Gerçek dışı beklentileri veya vücut algı bozukluğu olan kisiler
-
Çok ağır alerjisi olanlarda
Yukarıda belirtilen durumlar veya bunların dışında sürekli kullandığınız bir ilaç veya bir hastalığınız varsa lütfen doktorunuza belirtiniz. Engel bir durum olup olmadığı konusunda ayrıntılı bilgiyi size doktorunuz verecektir.