Dolgu

Yazar Emine KeskinsoyAğız Ve Diş Sağlığı • 23 Ekim 2020 • Yorumlar:

Çürük veya aşınma sebebiyle yapısal bütünlüğünü ve fonksiyonunu kaybetmiş bir dişe, bozulmuş dokuların dişten uzaklaştırılarak yeniden fonksiyon ve görüntüsünün kazandırılması işlemine dolgu denir.

Dolgunun hangi maddeyle yapılacağına karar verilirken arka dişlerde çiğneme basıncına dayanabilmesi , ön dişlerde estetik görüntüyü bozmaması , dişe zarar vermemesi gibi faktörler dikkate alınır.

1-Amalgam Dolgu

Metal dolgu olarakda bilinir.Çiğneme kuvvetine karşı dayanıklı olduğu için arka grup dişlerde tercih edilebilir.Gri renkte olduğu için estetik bir dolgu materyali değildir.

2-Kompozit Dolgu

Restoratif diş hekimliğinin amacı ; doğru tanı ve eksiksiz bir tedavi sonucunda doğal diş görünümünün yeniden kazandırmaktır.Kompozitler beyaz dolgu olarak bilinir.Dişle aynı renkte olduğu için estetik nedenlerden dolayı sık tercih edilir.Kompozit dolgular dişlerin rengini ve şeklini değiştirebildiği için estetik amaçlıda kullanılabilir.

3-Porselen Dolgular

Seramiklerin fiziksel ve kimyasal özellikleri kompozit ve amalgamlara göre diş yapısının özelliklerine daha yakındır. 

Diş çürüğünün belirtileri nelerdir?

-Sıcak ,soğuk ve tatlı hassasiyeti hissetmek

-Dişlerin çiğneme yüzeyinde veya yan diş ile temas yüzeyinde koyu renklenmeler görünmesi

-Dişte sivri çıkıntılar , boşluk hissedilmesi

-Dişte çiğneme sırasında ağrı oluşması

Dolgu işlemi yapılırken anestezi yapılmasına gerek var mıdır?

Dişlerden  çürük temizlenmeyen  dolgularda anestezi yapılmadan işlem yapılabilir.Ancak derin ve çürük temizlenmesi gerek olan dolgularda hem hastanın konforu hemde hekimin rahat maniplasyonu için anestezi yapılması gerekebilir.

Dolgu yapıldıktan sonra hassasiyet olur mu?

Yapılan dolgunuzun derinliğine göre bir aya kadar sıcak soğuk hassasiyet olabilir.Dolgu yapıldıktan sonra hassasiyetinizin azalarak bitmesi gerekir.Eğer hassasiyetiniz giderek artıyor gece ağrısı oluyorsa hekiminize başvurmanız gerekir.

Dolgu yapılan diş çürür mü?

Yetersiz ağız hijyeni varlığında dolgu yapılan diş tekrar çürüyebilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)