DÖLLENME İŞLEMİ
Yazar Fatih Şendağ • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 8 Ağustos 2017 • Yorumlar:
DÖLLENME İŞLEMİ
Bu işlem için iki yöntem uygulanmaktadır.
1: Klasik Tüp Bebek Yöntemi (In Vitro Fertilization = IVF )
Genellikle genç, yumurta sayısının çok ve sperm özelliklerinin iyi olduğu çiftler için tercih edilir. Steril tüpler içinde embriyo laboratuvarına gönderilen folikül sıvısı embriyologlar tarafından özel bir kabinde, mikroskop altında incelenen yumurtalar özel besi yerine aktarılır. Bu işlem için hazırlanan özel kapların içine hasta çiftten elde edilen yumurta ve spermler bir araya bırakılarak ( Her yumurta için yaklaşık olarak 50 bin ila 100 bin hareketli sperm konulur) 16-18 saat bekletilerek bu sürede spermin kendi kendine yumurtayı döllemesi sağlanır. Bu İşlemden sonra döllenme kontrolü yapılır.
Tüp bebek yöntemi olarak IVF seçilmiş olsa da muhtemel bir dölleme başarısızlığını ortadan kaldırmak için yumurtaların bir kısmına mikroenjeksiyon işlemi uygulanabilir.
2: Mikroenjeksiyon ( Intra Cytoplasmic Sperm Injection = ICSI )
Sperm sayısı ve hareketliliğinin az, şekil bozukluğunun fazla olduğu, cerrahi yöntem ile sperm elde etme (TESA, TESE) durumlarında. Kadından alınan yumurta sayısının yetersiz, kalitesinin düşük, yumurta zarının kalın olduğu durumlarda, açıklanamayan kısırlık olgularında ve daha önce IVF yöntemiyle başarısızlığa uğrayan çiftlerde Mikroenjeksiyon tercih edilmektedir. Hasta dan toplanan yumurtalar, ayıklama işleminden sonra çevresinde ki hücrelerin (kumulus hücreleri) artıklarından arındırılarak, işlem için yumurtaların içinden olgun olanları seçilir. Döllenme süreci yumurtalar hastadan alındıktan 2-6 saat sonra yapılır.
Embriyologlar tarafından mikroskop altında mikromanipulator adı verilen özel bir cihaz sayesinde sperm yumurtanın içine bir iğne ile enjekte edilir.İnkübatörde (anne rahmine benzer bir ortam sağlayan özel dolapta) 16-18 saat bekletildikten sonra döllenme kontrolü yapılır.
Günümüz de ise tüp bebek tedavisi olarak IVF yerine ICSI yani mikroenjeksiyon tercih edilmektedir. Bunun sebebi ise mikroenjeksiyon işleminde döllenme oranının artmasıdır. Bir yumurtanın normal olarak döllenmesi için tek bir sperm hücresi yeterli olduğundan mikroenjeksiyon yöntemiyle sperm sayısı düşük olan erkeklerin bile çocuk sahibi olmalarına olanak sağlanabilmektedir.