Dudak Dolgusu
Yazar Serpil Pirmit • Dermatolog • 10 Eylül 2019 • Yorumlar:
Dudaklar yüz güzelliğinin en önemli parçasıdır. Dolgun dudaklar, tarih boyunca güzelliğin ve estetiğin simgesi olmuştur. Dolgun ve güzel dudaklara sahip olmak kişinin yüz güzelliğini tamamlarken kişiye gençlik ve çekicilik de verir. Çekici dudaklar için dudak dolgusu yaptırmak isteyenlerin sayısı ise hızla artıyor. Bazı kişiler yapısal olarak bir ince dudaklara sahipken bazen de yaşlanma ile birlikte dudaklarda hacim kaybına bağlı incelme ve dudak kenarlarının belirginliğinde azalma söz konusu olabilmektedir. Ayrıca yaşlanma ile birlikte dudağı destekleyen kemik dokunun zayıflaması ve diş kayıpları da dudakların görünümünü bozar. Dudak dolgusu ile artık ince dudakları dolgunlaştırmak ve yıllara meydan okuyarak çekici dudaklara sahip olmak artık çok daha kolay. Dolgu uygulamaları hem yapısal olarak ince dudaklara daha dolgun bir görünüm kazandırmakta hem de yaşlanma ile birlikte incelen dudaklara eski hacimlerini geri vermekte en etkili yöntemdir. Dudak dolgularında kullanılan teknikler zaman içinde gelişmiştir ve buna bağlı olarak daha doğal ve dolgun görünen dolgu uygulamaları yapmak mümkündür.
DUDAK DOLGUSU NASIL YAPILIR?
Dudaklar çok hassas yapıda olduklarından bu bölgeye yapılan işlemler ağrılı olabilmektedir. Dudaklara dolgu uygulamadan önce anestezik bir krem sürülmesi işlemin konforlu geçmesini sağlar. Anestezik kremlerin 15-20 dakika bekletilmesi gerekli anesteziyi sağlar. Dudaklar iyice uyuştuktan sonra antiseptik solüsyonla temizlenir ve dolgu maddesi çok ince uçlu iğnelerle dudaklara enjekte edilir. Uygulama ortalama 20-25 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Hızlı ve kolay bir uygulamadır. İşlem sonrasında sosyal yaşamınıza hemen geri dönebilirsiniz.
DUDAK DOLGUSU UYGULAMASINDA ÖNEMLI NOKTALAR NELERDIR?
Dudak dolgusu uygulamaları kişinin dudak yapısına göre belirlenir. Her dudağın farklı yapısı bulunur. Dudak dolgusu olarak hyaluronik asit içeren dolgular kullanılmaktadır. Dudaklara dolgu uygulamaları farklı şekillerde yapılabilir; dudak şekillendirme, dudakta kontürleri belirleme veya dudaklara hacim verme şeklinde olabilir. Dudak köşelerinin aşağı doğru sarkmış bölümlerine dolgu işlemi yapılarak dudak köşelerinin şekillendirilmesi sağlanabilir. Dudaklara aşırı dolgu uygulamak doğal görünümü bozmaktadır. Üst dudağa yapılan aşırı uygulamalar dudağın ön tarafa doğru çıkmasına ve ‘ördek dudak’ dediğimiz hiç de doğal olmayan bir görünüme neden olur. Dolgu uygulamalarında üst ve alt dudak kalınlıklarının ve oranlarının iyi ayarlanması gereklidir. Günlük pratiğimiz içinde elinde ünlülerin fotoğraflarıyla veya internet sitelerinde buldukları güzel dudak resimleri ile gelerek “işte dudaklarımın böyle olmasını istiyorum” diyen pek çok hasta var ancak dudak dolgusu yaptırırken abartılı bir görünümden kaçınılması, doğallıktan ödün verilmemesi gerektiğini unutmamak gereklidir. Amaç yeni bir dudak yaratmak değil, dudak ve yüz anatomisine uygun şekilde doğal güzelliğinizi vurgulayacak uygulamalar yapmak olmalıdır.
DUDAK DOLGUSU UYGULAMASINDAN SONRA NELERE DIKKAT EDILMELIDIR?
Dudak dolgusu yaptırdıktan sonra dikkat etmeniz gereken en önemli husus dolgu uygulamasından sonra en az 2 saat süreyle kahve, çay vb sıcak içecekler ve sıcak yiyecekler tüketilmemesidir. İlk bir iki gün dudaklarınızda hassasiyet olabilir. Ama sanıldığı gibi dudaklarda herhangi bir his kaybına neden olmaz. Dolgu yapıldığı gün dudaklara parlatıcı ve ruj sürülmemesi önerilir. Dudağınızı zorlayacak mimiklerden kaçınmanız, uygulamanın öncesinde ve sonrasında alkol tüketilmesi ödem artışına sebep olabileceği için alkol alımına bir süre ara vermeniz gereklidir. Dudak dolgu işleminden sonra şişlik oluşur, iğneye bağlı morarma meydana gelebilir. Dudak bölgesine buz uygulaması yapılması ödemin inmesini ve dudakların toparlanmasını kolaylaştırır. Ödem ve morluk gidermeye yardımcı olan K vitamini veya arnika içeren krem ve jeller kullanılabilir. Bu etkiler 2-3 gün içinde geriler. Uygulamanın sonrasında 3 gün süre ile sauna, hamam ve buhar uygulamaları, sıcak su ile banyo, aşırı fiziksel aktivitelerden uzak durulmalıdır. İlk 3 gün alkol ve sigara tüketilmemelidir, kanamayı artıran ilaçlar uzak durulmalıdır.
DUDAK DOLGUSU ILE HANGI UYGULAMALAR YAPILABILIR?
-
Yapısal olarak veya yaşa bağlı olarak ince dudakların dolgunlaştırılması, dudağa hacim verme
-
Dudak konturlarının belirginleştirilmesi
-
Dudak şekillendirme
-
Dudaklardaki asimetrilerin düzeltilmesi
-
Dudak kenarındaki aşağı doğru sarkmaların tedavisi
-
Dudak üstündeki ince çizgilerin giderilmesi
DUDAK DOLGUSU IÇIN EN UYGUN ADAYLAR KIMLERDIR?
Dudak dolgusunu 18 yaş üstünde isteyen herkes yaptırabilir. Dudakları yapısal olarak ince olan, yaşla birlikte dudaklarındaki hacmi kaybeden, dudaklarında simetri problemi olan, daha biçimli dudaklara sahip olmak isteyen herkes dudak dolgusu için uygun adaylardır. En sık dudak dolgunlaştırma, dudak şekillendirme ve dudak kontürünün belirginleştirilmesi amacıyla yapılmakla birlikte, dudak asimetrilerinin düzeltilmesi, dudak üzerindeki ince barkod çizgilerinin giderilmesi ve dudak kenarı sarkmalarının azaltılmasında da kullanılmaktadır.
DUDAK DOLGUSU KIMLERE YAPILMAZ?
-
Hamile ve emziren kadınlara
-
Kanamayı artıran hastalığı olanlara
-
Aktif otoimmun hastalığı olanlara
-
Dudakta aktif herpes virüs enfeksiyonu geçirenlere, sık uçuk geçiren kişilerin bu konuda doktorunu bilgilendirmesi gerekir
-
Dolgu maddesine karşı aşırı duyarlılığı olan kişilere dolgu uygulaması yapılmaması gerekir.
DUDAK DOLGUSU İÇIN HANGI DOLGU MADDELERI KULLANILIR?
Dudak dolgusu için hyalüronik asit içeren dolgu maddeleri kullanılır. Hyalüroik asit laboratuar ortamında üretilen steril, enfeksiyon riski olmayan ve allerji riski oldukça düşük olan bir maddedir. Dudaklar çok hareketli organlar olduğu için dolgu maddeleri yüzün diğer bölgelerine uygulanan dolgulardan daha hızlı erir. Dudaklara uygulanan hyaluronik asit dolgu maddelerinin kalıcılığı 6-12 aydır. Hyalüronik asit bazlı dolgular su moleküllerini bağlayarak etki ederler. Bu özellikleri sayesinde sadece dudakları biçimlendirmek, hacim vermekte değil, yoğun nem vermekte de etkilidirler.
DUDAK DOLGUSU HAKKINDA AKLINIZA GELEN SORULAR
DUDAK DOLGUSU SONRASI ÖDEM VE ŞIŞLIK OLUR MU?
Dudak dolgusu işleminden sonra kısa süreli bir şişlik ödem oluşabilir özellikle ilk 24 saatte daha belirgin olan ödem zaman içinde geriler. İğne giriş yerlerinde morarma meydana gelebilir. Ancak 2-3 gün içinde tamamen yok olurlar.
DUDAK DOLGUSU KALICI MI?
Dudağa hacim vermek ve biçimlendirmek için kullanılan hyalüronik asit içerikli dolgu maddeleri kalıcı değildir. Kişinin metabolizma hızına göre erime süresi değişir ama hyalüronik asit dolguların süresi çok uzun değildir. Genellikle 9-12 ay içinde eriyerek vücuttan yok olur. Dudakların dolgunluğunun devamı için bu süre sonunda dolgu uygulamasının tekrarlanması gerekir. Dudak dolgusunun eriyebilir nitelikte olması isteğe bağlı olarak düzeltmelerin yapılabilmesine de olanak sağlamaktadır.
DUDAK DOLGUSUNUN ETKISI SÜRESI NE KADARDIR?
Dolgunun kalıcılık süresi kişinin yaşı, dudak yapısı, enjekte edilen dolgu maddesinin özellikleri, miktarı, kalitesi gibi faktörlere bağlı olarak değişmekle birlikte 9-12 aydır
DUDAK DOLGUSU UYGULAMASI GÜVENLI MI?
Hyalüronik asit vücutta zaten doğal olarak bulunan bir madde olduğundan dolgu uygulamasının herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. İşlem sonrasında hafif bir şişlik, kızarıklık ya da morarma gibi durumlar görülebilir, ancak bunların hepsi en çok birkaç gün içinde tamamen geçer.
DUDAK DOLGUSU SONRASI DUDAKLAR YAPAY GÖRÜNÜR MÜ?
Dolgu uygulaması deneyimli bir uzman hekim tarafından, doğru teknikle yapılırsa son derece doğal bir görünüm elde etmek mümkündür. Fazla dolgun ve yapay görünen dudak dolguları gereğinden fazla dolgu maddesi enjekte edilmesinden ya da dolgu maddesinin yanlış bir noktaya enjekte edilmesinden kaynaklanır. Bazı hastalar sonuçların ne kadar kötü olacağını bilmeden abartılı dudaklar isterler. Bu noktada uygulamayı yapacak doktorun hastayı doğru yönlendirmesi son derece önemlidir. İşlem sonrasında doğal bir görünüm elde etmek asıl önemli olandır.
DUDAK DOLGUSU UYGULAMASI AĞRILI / ACILI MIDIR?
Dudaklar çok hassas organlardır ve bu bölgeye yapılan işlemler ağrılı olabilmektedir. Dudaklara dolgu uygulamadan önce anestezik bir krem sürülmesi işlemin konforlu geçmesini sağlar. Anestezik kremlerin 15-20 dakika bekletilmesi gerekli anesteziyi sağlar.
DOLGU ERIDIKTEN SONRA ESKI DUDAĞINIZ GERI DÖNER MI?
Başarılı bir işlemden sonra dolgu gitse bile dolgunun kollajen üretimini artırıcı etkisine bağlı olarak dudak doğal halinden bir miktar daha dolgun kalacaktır. Dudağın sarkması, bozulması, daha da incelmesi ise mümkün değildir.