Düğün Öncesi Bakım
Yazar Eda Kibar Atasoy • Dermatolog • 9 Aralık 2020 • Yorumlar:
Güzel bir düğün ve çok güzel bir gelin olmak pek çok genç kızın hayalidir. Ancak hayallerin gerçekleşme zamanı geldiğinde işler hiç de sanıldığı gibi olmaz. Ev bulma telaşesi, eşya seçimi , gelinlik provaları, düğünün planlanması, davetiye dağıtılması derken gelin adayı yorgunluk ve uykusuzluktan bir anda çökkün, solgun ve sağlıksız bir görüntü ile karşı karşıya kalır. Hele de tüm bu işler halledilirken araya ufak tefek anlaşmazlıklar görüş ayrılıkları da girdiyse gelin adayının psikolojisi de zaman zaman bozulabilir ve sivilceler ve ardından lekeler baş gösterir.
Gelin için yaşamının en mutlu gününde canlı, parlak, sorunsuz, aydınlık bir cilde sahip olmak elbette çok önemlidir. Bir ömür hatıra olarak saklanacak düğün fotoğraflarında güzel görünmek için güzel ve sağlıklı bir cilt şart. Cilt ne kadar sağlıklı parlak ve pürüzsüzse , yapılacak makyaj da bir o kadar doğal ve başarılı olacaktır.
Sağlıklı ve güzel bir cilt için cildimize uygun ürünlerle günlük bakımlar yapmalıyız. Düzenli cilt bakımı yapmak hücre yenilemensini destekler, toksik radikal oluşumunu engeller, kolajen dokuyu korur, nemli esnek bir cilde sahip olmanızı sağlar. Düğünden birkaç ay önce ise cildinizin bakımında profesyonel yardım almak yararlı olacaktır. Çünkü evde yapılan günlük cilt bakımına ek olarak yapılacak bir peeeling cildin üst tabakasında biriken ölü tabakadan kurtulmanızı sağlar . Çeşitli yöntemlerle peeling yapılabilir. Hepsinde ortak nokta cildin hasarlı üst kısmının "soyulması" ile yeni taze hücrelerin yüzeyde yer almasını sağlamak böylece daha parlak, genç, temiz bir cilt görünümü kazandırmaktır. Bu yöntem ile cilt adeta yenilenir, canlanır.
KİMYASAL PEELİNG;
Kimyasal peeling, hastanın günlük yaşam aktivitesini etkilemeden cildindeki düzensizlikleri, leke, akne, iz ve ince kırışıklıkları gidermeyi amaçlayan bu işlem, cildin üst tabakasına kimyasal madde uygulaması ile en dış tabakanın tahrip edilmesidir. Farklı konsantrasyonlarda soyucu maddeler kullanılarak, cildin ölü hücrelerden oluşan hasarlı üst tabakasından arınması ve alttaki taze , hasarsız cildin açığa çıkması sağlanır.
KARBON PEELİNG;
Q switched Nd Yag lazer ile yapılabilen Karbon peeling, yaş, cinsiyet gözetmeksizin herkes için uygulanabilen bir yöntemdir. Ortalama yarım saat süren bu işlem ağrısızdır.Bu nedenle anestezi veya enjeksiyon gerektirmez. Sonrasında uzun süreli bir iyileşme dönemi gerektirmediği için hemen günlük yaşama dönebilirsiniz. Her cilt tipinde uygulanabilen karbon peeling, güneşin bıraktığı lekelerin, ciltteki aknelerin, sivilce izlerinin, kızarıklıkların yok edilmesinde, gözeneklerin sıkılaştırılmasında kullanılmaktadır. Eskiyen kolejen tabakası, çevresel ve genetik pek çok faktörün olumsuz etkisini çok kısa sürede ortadan kaldırmakta ve tek uygulama sonrasında dahi cilde parlaklık kazandırabilmektedir. Uygulama sayısı, ciltteki soruna göre en az bir en fazla 10 seanstır.
DERMAROLLER;
Uygulamada, silindirik bir tamburun üzerine dizilmiş son derece ince ve özel olarak hazırlanmış 200 kadar çelik iğneden oluşan bir cihaz ile veya dermapen adı verilen daha gelişmiş teknik cihazlar kullanılmaktadır. Etki mekanizması; deride çok sayıda gözle görülmeyecek delik(mikrotüneller) açılarak, salınan trombositer yardımıyla cildin kendi kendini onarımının tetiklenmesidir. İşlem sonrasında hastanın şikâyetine yönelik belirlenen özel serumlar cilde uygulanır. Açılan mikro tüneller sayesinde uygulanan serumun normalden 200 kat daha fazla emilmesi sağlanır. Dermaroller uygulaması ; saç dökülmesi, leke ve akne izlerinin tedavisinde, ciltteki ince kırışıklıkların , elastkiyet kaybının giderilmesinde, gözeneklerin sıkılaşması amacıyla kullanılmaktadır. Dermaroller uygulaması kişinin cilt yapısı değerlendirildikten sonra, ihtiyaca ve amaca göre haftada bir ya da ayda bir yapılabilmektedir. Tüm cilt tiplerine uygun olan bu yöntemin uygulanmasından sonra ortaya çıkan kızarıklık genellikler 30 dakika ile 2 saat arasında geçer ve kişi normal günlük yaşantısına devam edebilir.
Gelin adayının güzelliğinin vazgeçilmez bir parçası da saçlarıdır. Saçların sağlıklı , parlak ve dolgun görünmesi için uygun şampuan kullanımı , doğru beslenme , saçı zedeleyecek fiziksel uygulamalardan kaçınmanın yanısıra dermatoloji kliniğinde yapılabilecek mezoterapi ve plateletten zengin plazma (PRP) gibi bazı özel uygulamalardan faydalanılabilir.
MEZOTERAPİ;
Saç mezoterapisi; özel vitamin , mineral ve protein yapıtaşlarının saçlı deriye enjekte edilmesi işlemidir. Uygulama yapılan alanda, kan dolaşımı artar. Kıl foliküllerinin kanlanmasının arttırılması, uygulanan özel karışım ile birlikte,, toplam saç köklerinin daha iyi beslenmelerine ve gelişmelerine yardım eder. Saç dökülmesini durdurmak, var olan saçın kalitesini arttırmak ve yeni saç çıkışını aktif hale getirmek için haftada bir kez 6 seans saçlı deriye uygulanabilir bir tedavi şeklidir.
Mezoterapi yöntemi ile amaca uygun hazırlanan farklı karışımlar kullanılarak cilt yenileme , kırışıklık giderilmesi, bölgesel incelme ve sellülit tedavisi de yapılabilmektedir.
PRP TEDAVİS;
Günümüzde en önemli saç dökülme tedavilerinin başında, PRP tedavisi gelir. PRP, yeni nesil bir tedavi şeklidir ve “Platelet Rich Plasma- Platelet Yönünden Zenginleştirilmiş Plazma” adı verilen tedavi yönteminin kısaltılmış ismidir. Bu uygulama bir kişiden alınan küçük miktardaki kanın özel bir tüpe konularak santrfüj işlemine tabi tutulduktan sonra bileşenlerine ayrıştırılması ve elde edilen az miktardaki “platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma”nın (PRP), yine aynı kişiye enjeksiyon yoluyla geri verilmesini temel alır. 3 hafta ara ile 3-4 seans uygulanır.
DUDAK DOLGUNLAŞTIRILMASI;
Tek seans ortalama 15 dakika süren, ince iğneyle yapılan, hyalüronik asit uygulaması ile daha çekici ve daha güzel dudaklara ulaşmak mümkün olacaktır. İlk kez yapılıyorsa 2 veya 3 hafta sonra tamamlayıcı bir seans daha gerekebilir. Kullanılan dolgunun niteliğine ve kişinin cilt yapısına göre değişebilmekle birlikte, etki ortalama 6-12 ay devam eder. Özellikle dudak cilt sınırına yapılacak enjeksiyonlar ile, dudak konturları belirgin hale getirilebilir. Yine dudak mukozası ve philtrum içerisine yapılacak enjeksiyonlarla dudağın estetik görünümünde düzelme sağlanır.
Gelin adayının bölgesel incelme ihtiyacı varsa ya da selülitlerinden rahatsız oluyorsa düğün öncesi biraz daha düzenli uygulamalara ihtiyaç var demektir. Bölgesel incelmede lipoliz, mezoterapi ve AWT yöntemleri haftalık ya da aylık kürler halinde planlanabilir.
MEZOTERAPİNİN SELLÜLİTE ETKİSİ NASILDIR?
Bölgesel kan akımını ve lenfatik drenajı arttırır. Enjekte edilen ilaç sayesinde, hücrelere hapsolmuş ve vücut tarafından kullanılamayan yağ depositleri serbestleşip dolaşıma katılır. Portakal kabuğu görünümüne neden olan fibröz sert bağların kopmasını sağlar . Bel, basen, kalça, üst-iç bacak, diz, karın, omuz, kol gibi yağ birikiminin yoğun olduğu bölgelerde uygulanabilir.
Gelin adayları için , aslında genelde, görüntüsüne önem veren tüm kadınlar için,can sıkıcı bir konu da istenmeyen tüylerin yok edilmesidir.
LAZER EPİLASYON;
Dermatolog gözetiminde hastane veya özel klinikte uygulanması önemlidir çünkü tedavi yaklaşımı kişiye özeldir. Gereksiz atışlar ya da uygunsuz dozlar yanık oluşumuna ya da tüylerin direnç kazanmasına, seansların gereksiz artmasına neden olabilir.
Daha önce bu konuyu ertelemiş olan gelin adayları bile, düğüne 1 ay kala henüz geç kalmış sayılmazlar. Çünkü ilk seanstan sonra bile tüyler en geç 15 günde dökülür. 2. seansa kadar yaklaşık 1-1,5 aylık süreçte herhangi bir epilasyona ihtiyaç duyulmayacağından, düğün ve balayı dönemi sıkıntısız geçirilmiş olacaktır.
Tüm gelin adaylarına sevdikleriyle birlikte sağlıklı, mutlu ve güzelliklerin yitirilmediği uzun bir yaşam diliyorum.