Düşük Ayak Nedir?
Yazar Semih Keskil • Beyin Ve Sinir Cerrahı • 2 Ağustos 2021 • Yorumlar:
Düşük ayak tanımı ayağı bilekten yukarı kaldıramama durumudur. Bu durum geliştiğinde kişi ayağını sürüyerek yürür. Araç kullanamama, terlik kullanamama, yürüyüş bozuklukları, sportif aktivitelerden uzaklaşma gibi şikayetlere neden olarak gündelik hayatı negatif anlamda etkilemektedir. En sık sebebi bel fıtığı ve dizde peroneal sinir sıkışmasıdır.
Ağrılı düşük ayak ve ağrısız düşük ayak olarak iki grupta incelenir. Ağrısız düşük ayak nedenleri bazı beyin tümörleri, omurilik tümörleri, diyabet hastalığı, damar hastalıkları, ameliyata bağlı sinir basıları bulunmaktadır. Ağrının eşlik ettiği düşük ayak ta ise karşımıza genellikle bel fıtığı, bel omurgasındaki kırıklar, siyatik sinir yaralanmaları, peroneal sinir yaralanmaları, peroneal sinir basıları çıkmaktadır. Bazen hem ağrılı hem de ağrısız düşük ayak hiçbir nedene bağlı olmadan da ortaya çıkabilmektedir.
Doktorunuz sizi detaylı muayeneden geçirecek ve bazı tetkikler isteyecektir. Bel bölgesinden röntgen grafileri, bel MR’ ı, bel tomografisi gibi görüntüleme tetkiklerinin yanında doppler damar ultrasonları, EMG gibi sinir ileti testleri ve kan tahlilleri yapılmalıdır. Eğer bunlardan sonuç alınamadıysa beyin ve omurganın bel dışındaki bölgeleri de incelenmelidir.
Sonuçlar ışığında bel fıtığı ameliyatı, boyun fıtığı ameliyatı, beyin ameliyatı, beyin tümörü ameliyatı, peroneal sinir sıkışması ameliyatı, fizik tedavi ve rehabilitasyon, damar tedavisi, diyabet tedavisi gibi tedavi seçeneklerinden bir veya birkaçı seçilerek düşük ayak tedavisi yapılacaktır. Nadiren de olsa düşük ayak tablosunun ardından multipl skleroz, guillain barre sendromu veya yaygın vücut yayılımı yapan tümörler de çıkabilmektedir. Bu tip durumlarda yoğun bakım yatağı gerektirebilecek ve birçok bölümün ortaklaşa çalışması gereken tedaviler uygulanmaktadır.