Düşük Belirtileri, Sebepleri ve Tedavileri

Bugün hiçbir anne adayının karşılaşmasını istemediğimiz ancak bazı durumlarda görülen bir durumdan düşükten bahsedelim.

Düşük hamileliğin ilk 20 haftası içinde gerçekleşebilir. Oranlara bakıldığında gebeliklerin ortalama %10'u düşükle sonlanabiliyor ve bu düşükler genelde ilk 12 haftada görülüyor.

Düşüğün belirtileri nelerdir?

En önemlisi kanamalardır şüphesiz. Ancak unutmayın ki her kanama düşük belirtisi değildir. Diğer belirgin özellik ise kanama sonrası sürekli kramp şeklinde(özellikle leğen kemiğinde) ağrıların yaşanmasıdır. 

Eğer her iki belirtide var ise mutlaka doktorunuzu aramalısınız. Gebeliğin başlarında bu belirtiler var ise dış gebelik yaşıyor olabilirsiniz. Doktorunuz ultrason ile ya da kan testi ile gebeliğinizin durumunu kontrol edecektir.

Düşüğün sebepleri nelerdir?

Döllenen yumurtanın kromozon sorunları olabilir. Yumurta ya da sperm yanlış kromozon sayısına sahip olabilir. Bu da yumurtanın gelişmesine engel olur.

Bazen döllenen yumurta uterusa tutunamaz. Bunun sonucunda düşük görülebilir. Ayrıca embiryonun yapısal sorunları gelişmeye engel olabilir. Bu nedenle sağlıklı bir şekilde hamile kalan kadının neden düşük yaptığı net bir şekilde bulunamayabilir. Kromozon problemi olan yumurtada bazen boş gebelik dediğimiz olay gerçekleşir. Yumurta uterusa tutunmuştur ve plasenta oluşmaya başlamıştır ancak kısa bir süre sonra embiryo gelişimi durur. Plasenta hormon salgıladığı için yapılan testlerde gebelik çıkar ancak ultrasonla bakıldığında plasentada bir şey olmadığı görülür.

Bebeğin ilk kalp atışları 6. Haftadan sonra duyulur. Kalp atışı duyulduktan sonra kanama ve kramplarınız olmasa bile hala riskiniz var. Dikkatli olalım.

Düşük ihtimalini güçlendiren sebeplere bir bakalım.

  • Yaş: ileri yaş gebeliklerde kromozona bağlı sorunlar yaşanabilir ve düşükle sonuçlanabilir.

  • Daha önce düşük yapmış olma: önceden iki ya da daha fazla düşük yapmış kadınlarda yeniden düşük görülme ihtimali vardır.

  • Kronik rahatsızlıklar: diyabet, bağışıklık sistemi rahatsızlıkları, kanda pıhtılaşma gibi rahatsızlıklar, hormonel sorunlar düşük riskini arttırmaktadırlar.

  • Rahimdeki problemler: doğuştan gelen rahim problemleri, rahim duvarındaki rahatsızlıklar, kısa rahim düşük için sebep teşkil edebilir. 

  • Genetik problemler: ailenizde genetik problemler yüzünden düşük yapan birisi varsa sizde aynı riski taşıyabilirsiniz.

  • Enfeksiyon: kabakulak, kızamık, bel soğukluğu ve HIV gibi enfeksiyonlar düşüğe sebep olabilir.

  • İçki, alkol ve uyuşturucu maddeler: sigara, alkol ve kokain ve benzeri uyuşturucular hamilelikte kullanıldığı sürece düşük riskini arttırır.

  • İlaçlar: bazı ilaçlar düşüğü tetikler. O nedenle kullandığınız her türlü ilacı doktorunuza danışmadan almayın.

  • Çevresel toksinler: kurşun, arsenik, formaldyde, benzin ve etilen oksit gibi kimyasallar ve aşırı radyasyona maruz kalma düşük riski taşır. Dikkat edin.

  • Spermdeki sorunlar yüzünden yaşanan düşüklere çok az rastlansa da ileri yaş sperminde düşük sebebi olduğu görülmüştür. Yumurtayı dölleyebilse de tutunamayabilir.

  • Obezite : Çalışmalar obezite ve düşük arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor.

  • Ayrıca doğumdan 3 ay sonra yeniden hamile kalırsanız düşük riskiniz yüksek olur.

 

Düşük yaptığınızı düşünüyorsanız, kanama ve kramp gibi olağan dışı semptomlarınız var ise hemen doktorunuzu arayın. Doktorunuz acil durumunuzu kontrol edip gereken tedbirleri alacaktır. Eğer kanama ve kramplarınız devam ediyorsa doktorunuz ultrason ile gereken kontrolleri yapacaktır. Sorun görünmüyorsa ama lekenmeler devam ediyorsa 7. Haftada yeniden ultrason ile kontrol edilmelidir. Eğer bu haftada bebeğinizin kalp atışı duyuluyor ise gebeliğiniz normal gidiyor demektir. Düşük riski azalmıştır. Ancak kanamanız artarsa ve devam ederse ultrason kontrollerine devam edilmeli. Embiryo büyüyebilir ancak kalp atışı alamayabilirsiniz.

Eğer ilk üç haftanız geride kaldıysa ve ultrasonda rahim daralması ve açılması görünüyorsa doktorunuz erken doğum ya da düşük riski nedeniyle rahim dikme ameliyatı yapabilir. 

Ayrıca düşük riskiniz var ise doktorunuz evde dinlenmenizi önerebilir.

Düşük yapıyorsanız kanamalarınız kısa sürede artacaktır. Düşük yaptığınızda kanamalarınızla beraber dokularda kendiliğinden atılabilir. Bu durumda eğer düşen parçalar tahlil edilebilecek durumdaysa düşüğün sebebi laboratuarda araştırılabilir. Eğer bu dokular atılmadıysa doktorunuz en sağlıklı şekilde bu dokuların kendiliğinden atılmasını bekleyebilir ya da müdahale edilebilir. İlaçlarla bu dokuların atılması sağlanabilir ancak ishal, bulantı ve kusma gibi yan etkiler görülebilir. Ancak bu durum fiziksel ve psikolojik olarak sizi zorlayacaksa kürtaj ile bu dokular alınabilir ve sorunun kaynağını bulmak için genetik test yapılabilir.

Düşük sonrası bir ya da iki hafta hafif kanamalar ve kramplar devam edebilir. Kanamanız yoğun şekilde devam ediyorsa ve enfeksiyon belirtileriniz(koku, ateş ve ağrı) var ise doktorunuzu arayın.

Düşük sonrası endişeleriniz normaldir. Ancak düşük yapmanız bir daha hamile kalma şansınız olmadığını göstermez. 35 yaş üstüyseniz ve belirli medikal bir rahatsızlığınız var ise doktorunuz özel kan ve genetik testi yapacaktır. 

Düşük sonrası hamile kalmak için bir süre beklemelisiniz. Periyodunuzun düzene girmesi 4 ya da 6 haftayı bulur. Bu zaman psikolojik ve fiziksel olarak hazırlanmanız için uzayabilir. Bu dönemde hamile kalmamak için doğum kontrol hapı kullanabilirsiniz.

Düşükle psikolojik olarak baş edebilmeniz için bazı kadınlar hemen hamile kalmayı denerler. Bazıları ise uzun bir zaman dinlenmeyi tercih ederler. Kendiniz ve eşiniz için en uygun zamanı seçmelisiniz. Bu dönemde psikolojik olarak destek alabilirsiniz. Her ne olursa olsun çözümsüz bir durumda olmadığınızı unutmayın.  

Sağlıklı günlerde buluşmak dileğimle

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ömer Dai Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)