Duyguları Bastırmak
Yazar Ilgın Karaçaylı Bektaş • Psikolog • 2 Haziran 2021 • Yorumlar:
Sosyal bir varlık olarak biz insanlar gün içinde birden fazla duygu deneyimleriz. Duygularımız, düşüncelerimizden ve algılarımızdan etkilenirler. Bu yüzden hissettiğimiz duygular bizi harekete geçirirler.
Duyguları hissetmek kadar ifade etmek de çok önemlidir. Doğru duygular ya da yanlış duygular, normal ya da anormal duygular yoktur. Bizim duygularımızı doğru, yanlış, normal ve anormal olarak etiketlendirmemize, dolayısıyla ifade etmemize engel olan başkalarının yargıları yani yargılanacağım düşüncesidir. İşte tam bu noktada, hepimizin aşina olduğu “duygu bastırma” giriyor devreye. Birey yargılanacağı düşüncesiyle bazen yaşadığı olumlu ya da olumsuz duyguyu ya da duyguları ifade etmek yerine onları kontrol altında tutmak amacıyla bastırır.
Tabii duygu bastırmanın altında yatan tek sebep yargılanma düşüncesi değildir. Bazen yaşadığımız duyguyu ifade etmenin yeri, zamanı değil diye, bazen sadece karşımızdaki üzülüp, kırılmasın diye, bazen duygularımızı ifade etmemiz zayıflık göstergesi olur diye, bazen kültürümüzde olan nazar değer endişesiyle ve bazen de o duyguyu yaşamak ve onunla mücadele etmek istemediğimiz için duygumuzu erteler, bastırırız. Yalnızca yaşanan o anı kurtaran bu bazen farkında olup bazen farkında olmadan yaptığımız, zamanla içimizi doldurup taşıran duygu bastırma yöntemi bize sayısız zararlar veriyor.
Duygularınızı bastırdığınızı gösteren belirtilerden bazıları:
- Duygularınızdan başkalarına bahsetmek şöyle dursun kendinize bile bahsetmekten kaçıyorsanız
- Duygularınızdan kaçmak için sürekli başka şeylerle meşgul oluyor, dizi film izleyip oyun oynayıp duygularınızı yaşamayı erteliyor, düşünmemek için sürekli uyuyor, fazla alkol tüketiyorsanız
- Duygunuzu bastırıp o duyguyla yüzleşmediğiniz için başka bir zamanda gayet normal karşılayacağınız çok basit olaylara aşırı tepkiler veriyorsanız
- Depersonalizasyon ve derealizasyon dediğimiz kendinize ve çevrenize karşı yabancılaşma hissediyorsanız
- Günlük hayata konsantre olamayıp, sürekli dalgınsanız
- Vaktiniz olmasına rağmen hiçbir şeye vakit bulamadığınızı hissediyorsanız
Duyguları bastırmanın hem fizyolojik hem de psikolojik sonuçları:
- Kaygı
- Panik atak
- Depresyon
- Baş ağrısı, gastrit, reflü, yüksek tansiyon gibi psikosomatik semptomlar
- Uyku bozukluğu
- Yorgunluk
Eğer bu belirtilerin kendinizde de olduğunu düşünüyorsanız yakın zamanda bir uzman ile görüşmeniz yaşam kalitenizi artırmak için iyi bir adım olacaktır. Duygularınızı rahatlıkla ifade edebildiğiniz bir yaşam dilerim.