Duygusal Beslenme
Yazar Lale Çıkışır • Psikolog • 1 Eylül 2020 • Yorumlar:
-
Duygusal beslenme nedir?
-
Bir şeyler yemek istediğimde bunun Duygusal Yeme olduğunu nasıl anlarım?
-
Bedenimde ve Duygularımda bu yeme isteğine ait süreç̧ nasıl işliyor?
-
Peki ben bununla nasıl baş edebilirim? gibi sorular.
Duygusal yeme (açlık), kişinin fiziksel açlığından ziyade, içindeki boşluk duygusunu ya da baş etmekte zorlandığı yoğun olumsuz duygularını regüle edebilmek amacıyla yeme davranışı göstermesidir.
Çoğu zaman aç̧ olmasak bile kendimizi bir şeyler yerken buluruz. Altında yatan sebepler stres, yoğun iş baskısı, sınav stresi, başarı kaygısı, sıkıntı, yalnızlık, ebeveyn tutumları, özlem, kayıp, yas, yetersizlik, kaygı, travmatik bir olay ve hatta mutluluk gibi birçok duygu durumları olabilir. Ya da kişi, onu yeme davranışına götüren bu sebeplerin farkında da olmayabilir. Sadece bir boşluk duygusu hisseder ve içindeki boşluk hissini gidermek amacıyla da yemek yer.
Kişi onu rahatsız eden olumsuz duygularının farkında olsun ya da olmasın, kişiyi yeme davranışına götüren temel neden aslında duygularını beslemektir.
Kısaca duygusal yeme de aç olan karnımız değil duygularımızdır…!
Bu yazı ile temelde Duygusal Açlık nedir? Duygusal Beslenme derken ne kastediliyor anlamış olduk. Akıllardaki bir diğer soru da şu oluyor; “Peki ben bir şeyler yemek istediğimde bunun Duygusal Yeme olduğunu nasıl anlarım?
Bunun için toplam 4 makaleden oluşan Duygusal Yeme serisinin bir sonraki ve 2. adımı olan FİZİKSEL AÇLIK mı DUYGUSAL AÇLIK mı başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.
Şayet Duygusal Yeme alışkanlığınız olduğunu düşünüyorsanız, duygusal tetikleyicilerinizi keşfetmek, yaşam kalitenizi bozan bu sorunun temeline inmek, nedenlerini fark etmek ve yeme alışkanlığınızda kalıcı yol almak istiyorsanız uzman bir psikologdan destek almak en uygun yol olacaktır.
Hayat Birlikte Güzel…!