Düzenli Muayene

Yaşam doğum öncesinden başlayan ve ölüme dek süren bir zaman dilimidir. Sağlıklı bir yaşam ve erişkinlik hayatı için sağlıkla ilgili doğru müdahalelerin en erken dönemde ve sürekli olarak sunulması gerekir.

Biz çocuk hekimlerinin amacı; henüz anne karnındayken başlamak üzere çocuklarımızın gelişimlerini değerlendirmek, düzenli aralıklarla muayenelerini yapmak, sağlıklılık hallerini sürdürmek ve geliştirmek, bebek ve çocuk ölümlerini, hastalık ve sakatlıkları azaltmak ve önlemektir. Bu tüm çocukların erişmesi gereken en temel haklardan biridir. 

   Özellikle ilk 1 yaş dönemi düzenli takip oldukça önemlidir.

   İlk muayenede annenin hamilelik süreci, bebeğin anne karnındaki gelişim süreci , varsa ailedeki kalıtsal hastalıklar, bebeğin doğum öyküsü incelenir. Risk teşkil edebilecek durumlar tespit edilir.

    Muayenelerde kilo, boy, baş çevresi ölçümleri, persentil değerlendirmeleri yapılır. Nöromotor ve psikososyal gelişimleri değerlendirilir. Gelişim sürecine bağlı olarak ihtiyaç duyabileceği vitamin , mineral destekleri açısından önerilerde bulunulur. Bebeğinizi viral ve bakteriyel hastalıklardan koruyacak olan aşı programları hakkında bilgi verilir ve ayına uygun aşı şeması oluşturulur. Ayrıca bebeğinizin içinde bulunduğu yaş grubuna özgü bakım, beslenme, uyku ve beklenilen gelişim basamakları hakkında bilgilendirmeler yapılır. Bu planlar bebeğe özgü değişkenlik gösterebilmekle beraber genelde önerdiğimiz akış aşağıdaki gibidir:

 Yenidoğanlarda hastane çıkışından sonra 48.saatte ilk kontrol,                                                               1 haftalıkken ikinci kontrol,15 günlükken üçüncü kontrol yapılır. Bu dönemde sarılık, emmede yetersizlik, kan grubu uyuşmazlığı, tiroid bozukluğu, enfeksiyon şüphesi, genital anomaliler, gözyaşı kanal darlığı, yenidoğan konjonktiviti, doğuştan metabolik hastalıklar, yarık damak dudak, yetersiz tartı alımı gibi durumlar varsa tespit edilerek gereken müdahaleler yapılmaktadır.

   1 aylıktan itibaren ise 12 aya kadar her ay ,düzenli aylık kontrollerle ayına uygun aşı takviminde yer alan aşıları, fiziksel ve nöromotor gelişim basamakları takip edilir.

  6. ay sonu itibariyle ek gıdalar devreye girer, bu süreçte anne ve bebek desteklenmeli fakat anne sütünün devamının önemli olduğu vurgulanmalıdır.

  9.ay nörolojik gelişimin hızlandığını artık anne ve babaların da farkedebileceği önemli bir dönemdir. Yavru civcik hareketlenmeye başlamış ve ev kazalarına daha açık hale gelmiştir, ammann dikkat !! Öte yandan, gözlem yeteneğinin arttığı, taklit becerilerinin belirginleştiği bu dönemde zihinsel ve motor gelişim açısından  desteklemeye devam etmek gerekir.

  12.ay artık evde yavru civcikten ziyade minik bir ergenin olduğu döneme giriyoruz. Bireyselleşme çabaları ve beraberinde besin reddi ön plana çıkabilir.Dikkatli yönetilmesi gereken bir dönemdir.

  12-24 ay arası minik ergenlerde muayeneler 2-3 ay aralıkla devam eder. İlk bir yaştaki yoğun aşı takvimi bu dönemde hafiflemiştir. Anne ve bebeğin adaptasyon süreçleri çoğunlukla tamamlanmıştır. Yürümeye başlaması, kendini yavaş yavaş kelimelerle ifade etmeye başlaması bu 12- 18 aylık süreç içerisinde gerçekleşir. Bireyselleşme çabaları 2 yaşa doğru doruk noktaya ulaşabilir, itirazlar artabilir, panik yok :)

   2 yaş sonrası takip aralıkları yılda bir olarak düzenlenebilir. 

   Yapılması gereken test ve takipler:

Yenidoğan döneminde ilk 1 hafta içinde işitme test,, topuk kanı metabolik tarama testleri, kan sayımı, kan grubu tespiti..

1-3 ay arası kalça usg

En geç 6 aya kadar göz hekimi muayenesi

6-9 ay arası kan testleri ve idrar tahlili, sonrasında yılda 1 tekrarı önerilir.

2 yaşa kadar 1 kez batın usg, 

Hiç bir kardiyak sorun olmasa da 1 kez çocuk kardiyoloji hekimi konsultasyonu

2-3 yaş arası diş hekimi ile tanışma önerilir.

 

 Yaşam öykünüzün sağlık, sevgi ve mutluluk dolu olması ümidiyle...

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Serpil Can Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)