Düzgün Dişlere Nasıl Sahip Olabilirim?
Yazar Tansu Erakman • Ağız Ve Diş Sağlığı • 14 Kasım 2019 • Yorumlar:
Dişlerin dizilimi çok önemlidir. Sadece estetik olarak degil aynı zamanda sağlık ve fonksiyon açısından da değerlendirilmelidir. Dişlerdeki çapraşıklıklar iyi temizlenememe problemine sebep olur. Fırçanın kılları yeterince dis aralarına giremez ve dişeti hastalığına davetiye çıkarır.
Hatalı dizilimde olan dişler eklem rahatsızlıklarının da sebebi olabilir. Özellikle kanın koruyuculu okluzyon adini verdiğimiz doğal kapanış bicimi çapraşık dişlerle kaybolabilir. Bu durumda eklemde ses, kilitlenme ve ağrı gibi problemler ortaya çıkabilir. Kişinin hayat kalitesine olumsuz etkileri olabilir.
Çapraşık dizilimli dişler ayni zamanda konuşma zorlukları da yaşatır. Bazı kelime ve harfler yanlış telaffuz edilir. Bu durum da kişinin genel karakterine ve özgüvenine olumsuz etki edebilir. Öğretmen, oyuncu gibi toplumla içiçe olan mesleklerde fonasyon oldukça önemlidir.
Tabi bir de en önemli sorunu atlamamak gerekir. Estetik. Çapraşık dişler ideal gülüşten çok uzaklaşılmasına sebep olur. Konuşurken genellikle karşı tarafın dudak ve dişlerine bakarız. Yapılan araştırmalarda güzel bir gülüşe sahip kişilere insanların daha güven ve sempatiyle baktığını göstermektedir. Güzel bir gülüş kişinin özgüvenini artırır. Kötü bir gülüş ise karşı tarafta olumsuz etki bırakır.
Düzgün dişler iki şekilde sahip olabilirsiniz.
1. Yöntem ortodontik tedavi ile. Yani tel takılarak veya şeffaf plaklarla orijinal dişlerin dizilimini düzelterek. Bu yöntemde dişlerin sekli değişmez. Sadece dizilimi değişir.
2. yöntem ise protetik tedavi ile gülüş tasarımı. Zirkonlarla dişeti estetiğinin birleşimi olan bu tedavide hem dişlerin dizilimi hem de şekline müdehale edilir. Zirkonlar tek tek yapılmalı ve arası dişipi ile temizlenebilmelidir. Porselen laminalar da aynı şekilde daha az diş dokusuna müdehale ederek estetik bir görünüm sağlar. Fakat laminaların dayanıklılığı azdır ve yalnızca seçili vakalarda uygulanabilir. Bu da çok fazla capraşıklığın olmadığı durumlardır.
Son olarak da Bonding Sistemleri bilmekte yarar vardır. Dişlerden hiç aşındırma yapmadan yalnızca estetik kabiliyeti çok yüksek özel kompozit dolgu malzemesi kullanarak yapılan restorasyonlardır. Fakat bunlarin da kullanım alanları çok azdır ve yine sadece seçili vakalarda uygulanmalıdır. Hastalara on dişlerini mümkün olduğunca kullanmamaları tavsiye edilir. Zira bu tür restorasyonlarda kırılma çok sık karşılaşılan istenmeyen bir durumdur.
Sonuç olarak estetik tedavilerde durumun tespiti, buna en uygun tedavilerin belirlenmesi ve hasta beklentisi detaylı bir şekilde zaman harcanması gereken bir hadisedir.
Herkese sağlıklı gülüşler dilerim.