Ebeveyn ve Çocuk İlişkisi
Yazar Yasemin Gültekin • 27 Aralık 2023 • Yorumlar:
Ebeveynlik, birçok sorumlulukla kapımızı çalan ve hayat boyu devam eden bir yolculuktur.
Ebeveyn olduktan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmaz ve bu çoğu zaman güzeldir. Bir bebeği büyütmek, bir çocuğu yetiştirmek ve hatta onunla büyümek… Deneyimsel yollarla öğrenilen bir süreçtir.
Her çocuk mutlu bir aileyi hak eder! Bir çocuk için mutlu bir ailede büyümek çok önemlidir. Çocukluk dönemi travmalarının azımsanmayacak bir kısmı da aile içindeki sorunlar ve olumsuz ilişkilerle ilgilidir.
Aile içindeki olumsuzluk, ebeveynlerin mutsuzluğu ve tükenmişliği çocuğun ders başarısından, kendini ifade etme becerisine, yetişkinlik dönemindeki ilişkilerinin kalitesinden, partner seçimine kadar çok geniş bir etkiye sahip olabilir.
Peki çocuğunuza karşı yaklaşımınız nasıl olmalı?
- Yapmasını istediğiniz şeyleri emretmek yerine birlikte yapmayı tercih edin.
-Yapmasını istemediğiniz eylemin nedenini onun anlayabileceği bir dille anlatın.
-Çocuklar oyun yoluyla kendilerini ifade ederler. O nedenle oyunlarına müdahalede bulunmayın. İfade özgürlüğü sağlayın. Düşünme becerisini geliştirirken çözüm bulma becerisini de desteklemiş olursunuz.
-Ne başkalarıyla ne de kardeşler arası kıyas yapmaktan kaçının ve birini överken diğerini yermeyin. Böylelikle eksiklik ve yetersizlik hissini yaşatmamış olursunuz.
-Topluluk içinde çocuğunuza sesinizi yükseltmekten kaçının. Çünkü birilerinin yanında kızdığınızda onlarında çocuğunuza kızma yetkisini fark etmeden vermiş oluyorsunuz. Aşağılık kompleksine girmesine neden olmayın. Uygun bir dille kimsenin olmadığı bir yerde uyarın.
-Ebeveynler arası karar birliğine önem verin. Birinin yasakladığı bir durumu diğeri müsaade etmemeli.
-Annenin babaya / babanın anneye karşı eleştirel düşünceleri varsa çocuğunuzun yanında bahsetmeyin. Onun annesini ve babasını sevmeye, sevilmeye ve güven duymaya ihtiyacı var.
-Çoğunuza karşı uyarıda bulunurken argo sözler kullanmayın. Değersizlik hissiyle büyüyen bir birey yetiştirmeyin.
-Yaşına uygun sorumluluklar verin. Başarısını takdir ederken, yapamadıkları için yüreklendirin.
-Dijital platformlardan uzak tutmak için öncelikle siz uzak durun. Çünkü çocuklar ayna görevini üstlenirler. Söz değil davranış odaklıdırlar.
-Tatlı dilli ve güzel Türkçe ile konuşması için aile içindeki konuşmalarınıza özen gösteriniz.
-Kitap okuma alışkanlığı kazansın istiyorsanız, birlikte kitap okuma saati yapın.
-Bencil olmasın istiyorsanız, hane halkı içinde benlik değil bizlik duygusunun olmasına önem verin.
Çocuğunuz özgüvenli ve mutlu bir çocuk olsun istiyorsanız ebeveynler arası saygının-sevginin ve çocuğunuz fikirlerine olan saygınızın tutarlığına dikkat etmeniz gerekir