Ebeveynlerin Boşanma Sürecinin Çocuğa Etkileri
Yazar Sena Naz Özpeynirci • Psikolog • 5 Mart 2020 • Yorumlar:
Boşanma süreci eşler arasında gerçekleştiriliyor olsa da bu süreçten asıl zararlı çıkan taraflar çocuklar olmaktadır. Eşler birbirlerinden boşanabilir ancak çocuklarından boşanamazlar, ebeveyn ve çocuk arasındaki bağ koparılamayacak olan bir bağdır. Boşanma sürecinde bireylerin yakın çevrelerinden destek almaları önem taşır.Bireylerin değişen sorululukları ,rollerine alışması zor bir süreç olabilir.Boşanma kararı kesin olarak alındığı zaman çocuğa söylenmelidir.Bu süreçte ebeveynlerin çocuğun rutin yaşam sürecindeki kopmalarına ve psikolojik olarak adapte olmuş olduğu aile yapısından bir anda ayrıldığında büyük bir boşluk yaşayacak ve bu durumdan kendisini suçlamaya kadar ilerleyen bir süreç doğabilecektir. Bunun yaşanmaması adına boşanma ve çocuk arasındaki zıt ilişkinin çocuğa alıştırılarak aktarılması gerekir.Ebeveynlerin bu süreçte terapistlerden gerekli profesyonel desteğin alınması çocuğun psikolojik açıdan en az şekilde etkilenmesinde büyük bir öneme sahiptir.
Çocuğun Bu Sürece Karşı Tepkileri Neler Olmaktadır?
Çocuklar genelde aile yapısı içerisinde ebeveynlerini en güvenli liman olarak görmektedir. Bu yüzden yaşanacak olan bir boşanma çocuklarda daha küçük yaşlarda sergilenen davranışlara dönüşü tetikleyebilmektedir. Uyku sorunları, psikolojik olarak moral bozukluğu, okula gitmek istememe ve yemek alışkanlık düzeninde değişiklikler yaşanması boşanma ve çocuk arasındaki tepkileri en net anlayabileceğiniz püf noktalardır.
Boşanmanın Çocuk Üzerindeki Psikolojik Etki Sürecinde Neler Yapılmalı?
Çocukların vermiş olduğu tepkilere göre sizlerde nasıl bir etki altında kaldığını anlayabilir ve gerekli sürecin atlatılabilmesi için profesyonel destek alabilirsiniz.Boşanınca çocuğun mümkünse çocuğun yaşadığı ev, okul ve şehrin değiştirilmemesi tavsiye edilir.Çocuğun ebeveynlerin boşanma sürecine adapte sürecini zorlaştırabilir. Boşanma ve çocuk arasında yaşanan bu sürecin daha hafif atlatılabilmesi için dürüstçe, her iki ebeveyn birlikte, bu süreçte çocukların suçlu olmadıklarını ikna edici bir dille ve yaşantısındaki düzeninin bozulmayacağını söyleyerek sağlayabilirsiniz. Ebeveynler ayrılmış olsalarda çocuklarıyla ilgili iletişim içinde olmalılar.Çocukla yaşayan ebeveynin diğer ebeveyne karşı çocuğa negatif yorumlar yaparak onu etkilememesi önemlidir.Ebeveylerin çocukla geçirecekleri günlerin programlanması gereklidir. Ebeveynler boşanma sürecini çocuğun ruh sağlığı üzerinde olumsuz etki yapmadan geçirilebilirler.