EEG
Yazar Tuğba Yörük Hazar • Nörolog • 20 Temmuz 2017 • Yorumlar:
EEG
Beynin elektriksel aktivitesinin ölçülmesi ve kayıtlanmasıdır. Beyin tomografisi (BT) ya da beyin MR gibi görüntülemelerin tamamlayıcısıdır. Beynin o anki durumunu yansıtır.
EEG’nin doğru yorumlanması yüksek kaliteli kayıt gerektirir. Elektrotlar titizlikle yerleştirilmeli, cihaz kontrolleri yapılmalı ve eğitimli teknisyenlerle çalışılmalıdır.
EEG en sık epilepsi hastalığında kullanılmaktadır. Epileptik hastalarda EEG bulguları ile epilepsi tanısı doğrulanabilir ve tipi belirlenebilir. EEG, epilepsi dışında bilinç bozuklukları, ensefalit gibi beynin iltihabi bazı hastalıkları, alzheimer hastalığı gibi demansif durumlarda da kullanılır.
EMG
EMG ile vücudumuzdaki kas ve sinirleri inceleriz. İki kısımdan oluşur;
1.Sinir iletim çalışması denilen, beyin ve omurilikden çıkan periferik sinirlerin incelenmesidir.
2.İğne elektromyografi denilen, incelenecek kasa özel iğnelerle girilerek yapılan , hem periferik sinir hem de kasların incelenmesidir. Deneyimli elllerde yapılmalıdır.
EMG, bel ve boyun fıtıklarında olduğu gibi sinir kökleri ile ilgili durumlarda, yüz felci, karpal tünel sendromunda olduğu gibi periferik sinir sisteminin lokalize, diabetes mellitusda olduğu gibi metabolik hastalıklara bağlı periferik sinir sisteminin yaygın hastalıklarında, periferik sinirlerin travmatik yaralanmalarında, motor nöron hastalığı, myastenia gravis, myopati gibi hastalıkların tanısında kullanılır.