EFT (Duygusal Özgürleşme Tekniği)
Yazar Filiz Erdin • 26 Ağustos 2024 • Yorumlar:
Bedeni kullandığımız ve terapiyi oldukça hızlandıran bir tekniktir. Terapide çalıştıkça ortaya çıkan duyguların hızlıca boşaltmasını sağlar. Bu teknik öğrenildikten sonra bunu seans dışında da yaparak adeta kendi kendinizin terapisti olabilirsiniz. EFT ile çalışılan duygu boşalttıkça iç dünyanızdan yeni bir malzeme çıkar sonra da o duygu çalışılabilir.
EFT’ nin iki tane faydası vardır. Bir tanesi duygu boşaltma, bir tanesi de beyne yeni bir bilgi öğretmektir. Duygu boşaltmaya örnek olarak, danışan küçükken tacize uğramıştır kötü hissediyor ve duygusu da çok yoğunsa, terapi dışında kendi kendine bu duyguları EFT yaparak hızlıca boşaltabilir.
Beynimize yeni bir bilgi öğretmek olarak da ayrışma bireyleşme problemleri yaşayan danışanın, ‘annen başka biri sen başka birisin. Sen onun duygularını tekrarlıyorsun.’ gibi bilinçli olarak fark etmediği bilgileri tekrarlayarak bunları içselleştirmesi sureti ile olur. Biliçdışına öğretilebilecek başka cümle örnekleri de şunlardır: ‘Sen annene annelik yapıyorsun, gerçekte onun çocuğusun. O seni doğurdu, sen onu doğurmadın.’ ‘Anneni mutlu etmeye çalışıyorsun, bu hiçbir zaman olmayacak. Ömür boyu uğraşacaksın. Yine de o mutlu olmayacak. ‘Baban ile kocanı karıştırıyorsun. Baban başka biri kocan başka biri’ vb.
EFT Neden Bu Kadar Etkili?
Beynimizde, motor bir alan vardır. Bu motor alanda beynimize giden sinirsel yolaklar vardır. Motorsal alandaki sinirsel yolaklar ellerimize ve yüzümüze çok fazla gelir. O yüzden parmaklarımla yüzüme dokunduğumda beynimi çok fazla uyarırım, elektiriksel aktivitelerden dolayı. Yüzümüzün sağ tarafına dokunduğumuzda sol beyni uyarırız, sol tarafına dokunduğumuzda ise sağ beyni uyarırız. Yani beynimizin iki tarafını da hızlı bir şekilde elektriksel aktive etmiş oluruz. O sırada çalıştığımız konu duyguysa, örneğin üzüntü, o duyguyu söyledikçe artık o duygu anlamını yitirir.
EFT Yaparken Bilmemiz Gereken Bazı Noktalar
Duyguyu söylerken, dokunduğun bir bölgede daha fazla uyarı oluyorsa o bölgeye daha çok dokunarak, duyguyu boşaltmayı hızlandırabiliriz.
Bir diğer hızlandırma kriteri duyacak şekilde duyguyu söylemektir. Mümkünse sesli bir şekilde ve hatta bazı hece ve harflerin tınısını içinizden geldiği şekilde yaparsanız EFT nin etkisi artacaktır. EFT yaparken içinizden bir hareket yapmak geliyorsa onu da yapabilirsiniz.
Bir diğer nokta, EFT yaparken, cümleleri, duyguyu 7 den fazla tekrar etmek gerekiyor.2-3 kere söylerseniz bilişsel bir şey oluyor. 15-20 kere söylemek lazım.(Tahmini 15-20, saymaya gerek yok).
Burada önemli nokta bize ait duygularsa bunu tekrar edip boşaltmaktır. Ama bize ait bir duygu değilse annemin çaresizlik duygusu ise istediğim kadar söyleyeyim, beynim tam olarak boşaltamaz. O zaman kime ait olduğunu bulup, ayrıştırma cümleleri söylemem gerekir. Çaresizlik duygusu annemin duygusu benim duygum (duygu buluyorsunuz) sakin olmak. Annem başka birisi ben başka birisiyim diyorsunuz.
Bir diğer dikkat edilecek nokta, EFT de asıl amaç duyguları söyleyip, rahatlamak olmayacak. Amaç olabildiğince duyguda uzun kalmak olacak. (yani daha kötü hissetmek).Çünkü ne kadar kötü hissedip duygunun çekirdeğine, derinine inerseniz o zaman duygu tamamen temizlenir. Ama derseniz ki , bir an önce söyleyeyim, rahatlayayım, o zaman kısmen temizlemiş oluyorsun o duyguyu. O zaman da o anı tam işlemlenmiş olmuyor.
EFT’nin Kullanım Alanları:
1.ACİL Durum EFT’ si:
Krize girdiniz, krizden çıkamıyorsunuz, o an kendinizi yatıştırmak, o duyguyu hızlı bir şekilde boşaltmak için kullanılabilir.
2.Yakın Zaman EFT’si:
Yakın zamanda olmuş bir olaydaki duyguları boşaltmak. Son iki hafta veya 3 ay içerisinde sizi rahatsız eden anıdaki duyguların boşaltılması. Ortalama 5 duygu bulup, temizliyorsunuz.
3.Çocukluktaki anı EFT’si: (Yakın Zaman Eft si ile regresyon):
Yakın zamanda rahatsız edici anıyı çalışırken, bu anının içindeki en güçlü duyguyu bulup, bu duygunun olduğu 7 yaşın altında yaşadığınız bir anıya gidip oradaki 5 duyguyu bulup temizliyorsunuz.