Egzersiz, Yüksek Tansiyondan Koruyor!

Yüksek tansiyon; kalp krizi, felç, böbrek hastalıkları, kalp yetmezliği vb. hastalıklara yol açıyor. Yüksek tansiyona sahip kişilerde, ilaçların düzenli kullanımı ve takibinin hayati önem taşıdığını vurgulayan uzmanlar; egzersizin tansiyon üzerindeki önemine dikkat çekerek, 35 yaş sonrasında yapılacak güvenli egzersizleri de sıralıyor.

Yüksek tansiyonu olan kişilerin düzenli doktor kontrolünde olmaları, hekim tarafından verilen ilaçların düzenli kullanımı ve takibi hayati önem taşımaktadır.

Kilo ve aşırı tuz tüketimi, yüksek tansiyonu tetikliyor

Kan basıncı sistolik (halk arasında büyük tansiyon ya da kalbin kanı pompalarken oluşturduğu basınç) ve diastolik (halk arasında küçük tansiyon ya da kalbin kan pompalamaya ara verdiği dönemdeki basınç) olarak iki farklı değerden oluşur. Tansiyon sistolik/diastolik oran ile ifade edilir ve basınç değerleri verilir. İdeal kan basıncı 90/60 mmHg ile 120/90 mmHg aralığında olmalıdır. Kan basıncınız 140/90 mmHg’den daha yüksek ise yüksek kan basıncınız yani yüksek tansiyonuz var demektir. Kan basıncınızın 120/90 ile 140/90 mmHg aralığında olması ise yüksek tansiyon adayı olduğunuza işaret etmektedir.

Egzersiz, tansiyonu kontrol altında tutuyor

Egzersiz yüksek tansiyonu 4.33 mmHg, ilaç kullanımına ek olarak düzenli egzersiz ise yüksek tansiyonu 8.96 mmHg düşürür. Neredeyse 9 birim azalma yüksek tansiyon tedavisinde çok önemlidir.


 

Kalp dostu egzersizler: Yürüyüş, yüzme ve ağırlık kaldırma

Yeterli ve sağlığınızı geliştirici egzersiz reçetesi için iki önemli belirteç vardır.

1.’Kalp-akciğer sisteminizin değerlendirilip hangi kalp atım hızında yağ yakmaya başlanılır?’

2.’Kas kuvveti değerlendirilerek, kaslara ne kadar yüklenilirse yağ yakmaya destek olunur?’ sorularına yanıt bulunmalı. Bu nedenle de, fizyoterapistinize danışın ve yapacağı iyi bir değerlendirme ile size güvenli ve etkin egzersiz reçetesi çizilmesini isteyin.’

35 yaşından sonra hangi egzersizler yapılmalı?

 

-Tempolu yürüyüş (Özellikle Nordik yürüyüş),   

-Ağırlık antrenmanları,  

-Merdiven inme-çıkma,    

-Ağırlık kaldırma ve taşıma (Market alışverişinde deneyebilirsiniz),   

-Dirençli renkli bantlarla egzersiz,    

-Bahçede yapabileceğiniz ağır işler,   

-Daha önceden yapıyorsanız koşuya devam edebilirsiniz.

Haftada 150 dakika egzersiz ile sağlığınızı koruyun

Haftada en az 150 dakika bisiklet, tempolu yürüyüş, yüzme gibi kalbinizin sağlıkla atmasını sağlayacak egzersizler ve evde ağırlık, pilates, yoga gibi egzersizler yaparak kas ve kemiklerinizi, ruhunuzu, kalbinizi ve beyninizi oksijenden mahrum etmeyin. Egzersiz yapın, yaşamınızdaki güzel anılarınız için kalbiniz sağlıkla atsın.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Defne Kaya Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)