El Bilek Artroskopisi

Yazar Tolga MertoğluEl Cerrahı • 11 Temmuz 2019 • Yorumlar:

El bilek artroskopisi ile bir çok rahatsızlığın tanı ve tedavisi yapılabilir.

El Bilek artroskopisi , ganglion kisti ve el bilek iltihaplarının temizlenmesinde, el bileği kireçlenmelerinin derecelendirilmesi ve tedavisinde ,TFCC adı verilen el bileği menisküs yapısının yırtık tedavisinde, daha çok S-L ligament olmak üzere el bileği bağ yaralanmalarının onarımında,el bilek kemiklerinin kırıkları ve bunlara bağlı olarak gelişen kireçlenmenin tedavisinde kullanılabilir.

El bilek artroskopisinde kullanılan kameralar ve aletler diz , omuz gibi büyük eklemlerde kullanılanlara göre daha küçüktür. Hasta ameliyat masasına ,tercihen koltuk altından kol uyuşturularak yapılan blok anestezi ile eli özel bir askı aparatına asılarak yatırılır.Daha çok el bileğinin sırtından olmak üzere 2-3 mm.lik kesiler kullanılarak kamera ve aletler ile el bilek eklemine girilir. Yapılacak ameliyatın çeşidine  göre cerrahi işlem kuru olarak veya eklem serum ile şişirilerek yapılır.

El Bilek Artroskopisi ile Yapılan Başlıca Ameliyatlar
Ganglion Kisti Çıkartılması
Ganglion kisti eklem veya tendon kılıflarının zarının fıtıklaşmasından kaynaklanan kistik bir şişliktir.Kadınlarda daha çok görülür. Ganglion kistinin sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte,.eklem kapsülü ve tendon kılıflarının anatomik kusurları veya kistik aşınmaları ile ilişkilendirilmektedir.Bağ dokusundan oluşan bir ganglion kist duvarı ve bunun içerisinde yoğun , yapışkan , renksiz ve jöle kıvamında sıvı vardır.Daha çok el bileğinin sırtında bazende el bileğinin iç tarafında görülür. Şişlik bir fındık büyüklüğündedir.

Ganglion kisti, eklemde kitle etkisi ile ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açıyorsa çıkartılmalıdır.

El bileği artroskopisi ile ganglion çıkartılması ameliyatlarında son zamanlarda tercih edilen yaklaşım kuru yani eklemi su ile şişirmeden yapılan işlemlerdir.2mm.lik kesiden kamera ile girilerek kist görüntülenir, ikinci bir küçük kesiden sokulan aletler ile kistin duvarı ve içeriği çevre önemli dokulara zarar vermeden temizlenir. El bileği artroskopisi ile iyileşme süre 3 gün, tam iyilik hali ortalama 10 gündür.

TFCC Yaralanması
El bileğin 5. Parmak tarafında ,  el bileği kemiklerini destekleyen ve yastık görevi gören kıkırdak yapıdır.El bileğinin menisküsü olarak da tanımlandırılabilir .Elin kavrama ve önkolun çevirme hareketlerinin yapılabilmesinde önemli bir rol oynar .

TFCC yırtıkları akut olarak daha çok  açık elin üzerine bileğin dönerek düşülmesi ile olabilir. Kronik TFCC yırtıkları ise yaşa ve diğer romatizmal hastalıklara bağlı olarak gelişen aşınma bozukluklarıdır.

TFCC yaralanmalarının başlıca semptomları el bileğinin 5. Parmak tarafında ağrı ve şişlik, el sıkma gücünde azalma ve el bileği hareketi ile ağrılı tıklama olmasıdır.

TFCC yaralanmalarının tedavisinde ilk seçenek daima cerrahi olmayan yöntemlerdir. Alçı veya el bilekliği uygulanılması, anti enflamatuar ilaç tedavisi veya kortizon enjeksiyonu yapılabilir. Bu tedavilere cevap vermeyen ve en az 3 ay devam eden ağrı durumlarında cerrahi tedavi söz konusudur.

Kamera ile yırtığın görüntülenmesi sonrasında , el bileği 5. Parmak tarafından yapılan mini kesiden onarım yapılır. Yırtığın dikilmesini takiben el bileği 6 hafta alçı -atelde tutulur.

El Bileği Bağ Yaralanmaları
Ön kol ve el tarak kemiklerinin arasında 8 adet adet küçük el bilek kemiği bulunur .Bu kemikler bilye  yatağı benzeri mekanizma ile el bileği hareketini sağlar. Bu kemikleri birarada tutan  bağlar vardır. Daha çok açık el üzerine  düşme olmak üzere çeşitli travmalar sonrasında ,kırık ile birlikte veya kırıksız bağ yaralanmaları olabilir. Eğer bu bağ yaralanmaları zamanında tedavi edilmez ise kemikler yer değiştirir ve bilye yatağının dağılması gibi bütün mekanizma hasar görür.Yani ilerleyen dönemde el bileğinde kireçlenme olur.

En çok yaralanan bağ skafoid ve lunatum kemiklerini birbirini bağlayan S-L bağdır.El bileğinin geriye doğru zorlanılması ile el bileği sırtı orta seviyesinde ağrı olması tipiktir. Muayene ve mümkünse yüksek tesla gücü ile çekilmiş MR tetkiki tanı koydurucudur.

Tedavide yaralanma derecesi çok fazla değilse ilk seçenek alçı, bileklik gibi konservatif yöntemlerle 6 hafta takip etmek ve devamında fizik tedavi uygulamaktır. Eğer konservatif tedaviden sonuç alınamaz ise , yaralanma derecesi daha fazla ve kemikler arasındaki mesafe fazlaca açılmamış ise kapalı yöntem yani el bilek artroskopisi ile tedavi etmek mümkündür. El bileği artroskopisi ile cerrahi sonrasında yine 6 hafta alçı –atel uygulaması yapılmaktadır. Ameliyat sonrasında günlük aktiviteleri ağrısız yapabilme süresi 3 ay,aktif spora dönme süresi 6 aydır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tolga Mertoğlu Ortopedi Ve Travmatoloji Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)