Elektroensefalografi (EEG)nedir?
Yazar Canan Kocaman • Çocuk Nöroloji Uzmanı • 5 Ekim 2018 • Yorumlar:
Elektroensefalografi (EEG) çekimi ortalama 23 tane küçük elektrodun bir tür jel yardımı ile saçlı kafa derisine yerleştirilmesi ve bir bilgisayar yardımıyla beynin elektriksel aktivitesinin kaydedilmesi şeklinde yapılır. Epilepsi teşhisinde ve tipinin belirlenmesinde ve birçok nörolojik sorunda tanıya yardımcı bir tetkiktir.
Her rutin uyanık EEG çekiminde göz açma-kapama, 3 dakika boyunca çocuğa derin nefes alıp verme şeklinde hiperventilasyon (HV) ve aralıklı ışık uyarısı şeklinde fotik stimülasyon gibi aktivasyon yöntemleri uygulanır. Amaç epileptik odağı veya anormal aktiviteyi aktif hale geçirmektir.
EEG çekim öncesi hazırlık gerekir mi?
Büyük çocuklarda rutin uyanıklık çekim öncesi özel bir hazırlık aşaması gerekmemekte olup saçın bir gün önceden yıkanmış olması, saça sprey, jöle vs. sürülmemesi yeterli olmaktadır. Bebeklerde randevuya geleceğiniz günün gecesi çocuğunuzu her zamankinden geç yatırıp erken kaldırmanız tavsiye edilir. Hastaneye gelirken yolda uyumamasına dikkat edilmelidir.
Uyku EEG’Sİ çektirecek hasta ; EEG kayıt sırasında derin uykuda 1 saat uyuyabilecek şekilde uykusuz bırakılmalıdır. Bebeğin uykusuz bırakılarak o saatte doğal uykuda olması yeğlenmektedir. Karnı tok olursa daha iyi uyur. Saçların temiz olması artefaktsız çekim sağlar. Çocuk EEG’si çocuk nöroloğu tarafından değerlendirilir ve raporlanır. Erişkin nörologlar tarafından çocuk EEG değerlendirilmesi hatalı yorumlara yol açabilir.
EEG Zararlı mı? Radyasyon içerir mi?
Hastaya elektrik verilmesi söz konusu değildir. EEG ile akıldan geçen düşünceler okunmaz ve zeka ölçülemez. Her yaşta insana EEG çekilebilir. EEG’de RADYASYON ETKİSİ YOKTUR ve zarar vermez.
EEG çeşitleri nelerdir?
Rutin (Uyanık) EEG , Uyku EEG, Uyku-Uyanıklık EEG, 1-3-8 Saatlik EEG Moniterizasyonu,Tüm Gece EEG ve 24 saat EEG moniterizasyon gibi temelde aynı ama bazı süre ve durum farklılıkları olan incelemeler planlanabilir.