Elektronik Emzikli Çocuklar

Yazar Selin Banu ÖzcanPsikolog • 7 Temmuz 2022 • Yorumlar:

Çoğu ebeveyn çocuğu olacağını ilk öğrendiği andan itibaren çocuğunu nasıl yetiştireceği ile ilgili hayaller kurmaya başlar. Genellikle duyduklarımız,“çocuğumu telefon, tablet, TV, bilgisayar vb araçlara maruz bırakmayacağım, çocuğumla her gün oyunlar oynayacağım, zamanımızı verimli geçireceğiz, birlikte etkinlikler yapacağız” gibi cümlelerdir. Lakin hayaller ve gerçek hayat her zaman uyuşmayabilir. İş yükünüzün fazla olduğu, belki birçok toplantıya girip çıktığınız, kendinizi çok yorgun hissettiğiniz, evinizde de yapacak işlerinizin olduğu ya da evinize gidince sadece uzanıp dinlenmek istediğiniz bir günün sonunda çocuğunuz sizden onunla oyun oynamanızı veya farkı bir etkinlik yapmanızı istese ne yaparsınız? Çoğu ebeveyn, işten daha yeni geldim, yemek yapmam gerekli, çok yorucu bir gündü biraz dinlenmek istiyorum gibi cevaplar vermekte ve farkında olarak ya da olmadan çocukları bilgisayar, tablet veya telefona yönlendirmektedir.

Yani, çocuğunun ondan beklentisini karşılayamayacağı noktada ekranı gizli bir avutma tekniği olarak kullanmaktadır.

Bu aşamada karşımıza literatüre yeni girmiş bir kavram çıkmaktadır. “Elektronik emzik verme davranışı.” Yapılan araştırmalar annelerin bebeklerini genellikle avutmak istediklerinde emzik verdiğini göstermiştir. Bebeklerin oyuncak, anne sütü, uyku gibi farklı isteklerini emzikle karşılanarak, bebeğin teselli bulması beklenir. Yaşı, emzik emme çağını geçmiş çocuklarda çocuğun istediğini ebeveyn yapmak istemediğinde ya da yapamadığında; onu oyalamak veya teselli etmek için çocuğun günlük hayatında yasak olan davranışa (telefon oynamak, bilgisayar açmak, televizyon izlemek, vb.) izin verme durumuna “elektronik emzik verme davranışı” kavramı kullanılabilir.

Sergilenen bu davranış bir çeşit kaçıştır. Normal anlarda tv izlemesi ya da telefonda oynaması yasak olan çocuk ebeveynin ona sağlayamayacağı durumu yaratarak, istediğini elde etmiş olur. Her ağladığında susması için verilen emzik gibi yaşı biraz daha ilerlemiş çocuğa elektronik eşyalar veya günlük hayatında yasak olan materyaller tahsis edilerek, susması, oyalanması beklenir. Elektronik emziği bir defa elde eden çocuk, ailesinden sürekli olarak onların yapamayacağı şeyler isteyebilir. Mesela, her gün yorgun gelen anneden onunla oynamasını ister ya da babadan dışarı çıkarmasını ister. Fakat ebeveynlerinin bu isteklerini o zaman diliminde yap-a mayacaklarını bilirler. İstekleri yerine getiremeyen ebeveynler her defasında “bir defalık” diyerek günlük hayatta yasakladıkları durumları serbest bırakırlar. Böylelikle çocuklar istediklerini elde etmiş olur. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)