Elma Sirkesi
Yazar Taha Yanalak • Diyetisyen • 2 Mart 2020 • Yorumlar:
Evet biricik danışanlarım ve sevgili takipçilerim. Herkesin merakla sorduğu bir konuya değinelim istiyorum bugün. Elma sirkesi yararlı mıdır? Ne işe yarar veya zararı var mıdır?
Konuya girmeden önde şunu belirtmek isterim ki mucize bir besin yoktur. Yani “elma sirkesi içtim şu kadar zayıflattı” veya “elma sirkesi yağları yaktırıyormuş” gibi söylemler aslında pek de gerçeği yansıtmıyor.
İşin aslına gelecek olursak; evet, ben de birçok kez elma sirkesini kullanan birisi olarak yarar ve zararlarının olduğundan bahsedeceğim size. Birincisi gastrit, gastrik ülser, gastroözafajiyal reflü gibi mide rahatsızlığı olanlar lütfen elma sirkesini denemesin. Düşük pH ve asidik özelliğinden dolayı mide rahatsızlığınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Peki bu tarz bir rahatsızlığımız yoksa istediğiniz gibi tüketebilir misiniz? Cevabımız elbette hayır.
Elma sirkesini sade bir biçimde tüketmektense salatalarınızın içerisinde veya su ile seyrelterek tüketmenizde fayda var. Özellikle karın bölgesindeki yağlanmayı engelleyici etkisi ile elma sirkesi hakkında bilim ne diyor bir bakalım. Ve bu çalışmaları derlediği için de diyetisyen dünyası’na sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
“İnsanlar üzerinde elma sirkesinin etkisini araştıran birkaç araştırma yapılmış, ama bunlar çok geniş kapsamlı değil.
International Journal of Dentistry and Oral Health dergisinde yayınlanan bir araştırmada tip-2 diyabetli hastaya 7 gün boyunca günde 2 kez verilen elma sirkesinin antifungal ve antimikrobiyal etki gösterdiği görülmüştür.
Başka bir çalışmada obez ve kilolu bireylere(n=39) günlük almaları gereken kaloriden 250 kalori düşük bir diyet programı ile 12 hafta boyunca gübnde 30 ml elma sirkesi verilmiş. 12 hafta sonunda katılımcıların BKİ, vücut yağ oranı kalça çevresi, iştah skoru, TG, Total Kolesterol seviyelerinde anlamlı düşüşler görülmüş. Ayrıca iyi kolesterol olarak nitelendirilen HDL seviyesi de artmış.
Journal of Medicinal Food adlı dergide yayınlan çalışmada, yüksek yağ ile beslenen farelere 9 hafta boyunca her gün elma sirkesinin verilmesi farelerde oksidatif stresi azaltmış ve E vitamini aktivitesini arttırmıştır. Bununla birlikte Serum Kolestrerol, LDL, VLDL seviyeleri de azalmıştır.
Tip -2 diyabetli hastalar üzerinde yapılan bir çalışma da ise 46 kişilik ekip 2 gruba ayrılmış. 26 kişiye öğle yemeğinden önce 15 ml elma sirkesi verilmiş. 20 kişiye de su verilmiş. Sonuçta hastaların TG, Kolesterol, Açlık Kan Şekeri, VLDL seviyelerinde düşüş gözlemlenmiştir.