EMDR TERAPİSİ
Yazar Adil Maviş • Pedagog, Psikolog, Psikiyatrist, Çocuk Psikiyatristi, Psikolog, Psikiyatrist, Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzmanı, Fizik Tedavi Uzmanı, Psikiyatrist, Psikiyatrist, Psikolog, Psikiyatrist, Psikolog, Psikolog, Psikiyatrist, Çocuk Psikiyatristi, Psikiyatrist, Psikiyatrist • 20 Temmuz 2016 • Yorumlar:
EMDR TERAPİSİ NEDİR?
Karşınızdaki kişi konuşurken göz hareketlerini hiç izlediniz mi? Gözler iletişim sırasında yukarı aşağı, sağa ve sola hareket ederler, sanki “gözlerin konuştuğu” varsayımını onaylar gibi. Yaşanılan her şey ileride hatırlanacak kayıtlar olarak beynin hafıza merkezinde saklanırken bu kayıtları çıkartmak ve kayıtlar üzerinde değişiklikler yapmak kişinin güçlü negatif duygularını sağaltır ve onların yeniden çerçevelenerek daha sağlıklı hatırlanmasını sağlar. Bunun için göz hareketlerinden yararlanırız. Bu tekniğe EMDR, yani Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden Programlama denir. Kuramı 1987 yılında adlandıran Dr. Francine Shapiro; göz hareketleri ile rahatsız edici düşünceler arasında bir ilişki bulmuş, bu travmaların bozulması ve yeniden yapılanması için EMDR tedavi yöntemini geliştirmiştir.
Bir şeyin çok fazla etkisi altındaysanız; bunun beyninizin bu duyguyu güçlü bir şekilde kaydetmiş olmasından ve bu duyguyla olan bağınızın bilinç düzeyinde olmasa da devam etmesinden kaynaklandığını söyleyebiliriz.
EMDR Nasıl İşe Yarar?
Günde ortalama 20 000 anı kaydederiz. Bunların pek çoğu önemsizken bazıları ise unutmak istediğimiz halde sisteme kaydedilen viral düşüncelerden oluşur. Terapi sırasında, beynin sağ ve sol yarımküreleri uyarılarak, zamanında yapamadığı işlemin yapılmasını sağlar. Bir anlamda EMDR terapisi çerçevesinde enerji akışını bozan istenmeyen anılar deşarj edilerek yeniden yapılandırılır.
Kişi travmatik bir olay ya da yoğun olumsuz duygular uyandıran deneyimler yaşadığında o anda hissettiği duygular, duyusal bilgiler (görsel, işitsel, dokunsal ve kokusal olarak algılanan şeyler) ve düşünceler beyin tarafından olması gerektiği gibi işlenmeyebilir. Kişi ileriki bir zamanda bu anıyla ilgili tanıdık şeyler (imgeler, kokular, duygular, görsel şeyler vs.) deneyimlediğinde bu anı yeniden tetiklenebilir ve benzer duygular uyandırabilir.
EMDR ile hangi sorunlar tedavi edilir?
Psikologlar EMDR’ı tek başına kullanabileceği gibi başka disiplinlerle birleştirerek de etkili sonuçlarından yararlanabilmektedirler. Bunlar arasında en yaygın olanlar;
-
Kişilik bozuklukları
-
Panik bozukluğu
-
Kaygı bozuklukları
-
Davranış bozuklukları
-
Özgüven sorunları
-
Kronik ağrılar
-
Yeme bozuklukları
-
Performans kaygısı
-
Stres kontrolü
-
Bağımlılıklar
-
Rahatsız edici anılar
-
Fobiler
-
Depresyon
-
Yas
-
Cinsel ve/veya fiziksel taciz
-
Beden algısı bozuklukları
-
Cinsel işlev bozuklukları
şeklinde sıralanabilir.
EMDR Tedavisinin Aşamaları
Tedavi sekiz aşamadan oluşur:
-
Öyküyü dinleme,
-
Sürecin planlanması,
-
Kişinin hazırlanması ve uyum,
-
Travmanın değerlendirilmesi,
-
Duyarsızlaştırma ve proses etme,
-
Olumlu düşünceyi pekiştirme,
-
Bedendeki duyuların gözden geçirilmesi,
-
Sonuçlandırma ve kontrol seansı.
EMDR ile Kaç Seansta İyileşirim?
Bunun cevabını çalışmaya başlamadan kestirmek zordur. 2-3 seans yeterli olabilir. Çalışma sırasında sorunun altında yatan başka virüsler tespit edilirse EMDR tedavi süresi 5-8 seansa kadar çıkabilir.
EMDR Terapisi Nasıl Çalışıyor?
Bilinçaltında zaman kavramı yoktur. Zaman ve mekana bağlı istenmeyen anıların bu dizin içindeki yapısını EMDR terapisinde 8 aşamalı, üç yönlü (geçmiş, şimdi, gelecek) bir protokol uygulayarak bozarız. Zihin yaşadığı bir deneyimi referans kabul edip gelecekte de benzer deneyimleri yaşayacağına olan inancı içselleştirerek bir anlamda kişinin yaşanmamış, bakir geleceğini ipotek altına alır. EMDR’de amaç bu ipoteği kaldırmak ve zihni geçmişin yarattığı olumsuz etkilere karşı duyarsızlaşarak geleceği yeni bir bilinçle tekrar yapılandırmaktır.