EMDR Terapisi
Yazar G. Zeynep Yıldız Daşan • 14 Mayıs 2024 • Yorumlar:
Bugün uyguladığım emdr terapisinden size bahsetmek istiyorum. Bu terapiyi alabilmek için en az 2 yıl aktif danışan görmek ve belli bir danışan sayısına ulaşmak gerekmektedir. Eğitim sırasında bizler de uygulamadan geçiyoruz ve eğitim sonunda emdr terapisini uygulamaya hazır oluyoruz. Bu süreç bolca süpervizyon aldığım bir süreç oldu ve olmaya devam etmektedir. EMDR, Türkçe açılımıyla Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme, güçlü bir psikoterapi yaklaşımıdır. Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) ilaç ve hipnoz kullanılmadan yapılan bir psikoterapi uygulamasıdır. Terapist, danışanın gözlerini sağa ve sola hareket ettirerek (ki bu genelde terapistin parmağını gözlerle takip etmek şeklinde olur), beyninin her iki yarımküresini hafifçe uyarır ve bu şekilde danışanın kendisini rahatsız eden bellek ve duygulara yoğunlaşmasını sağlar. Buna alternatif olarak, dikkatin bir yönden diğer bir yöne aktarılmasını sağlayan çeşitli aletler de bulunmaktadır. Bu hızlı göz hareketleri (genellikle uykunun REM evresinde ortaya çıkar) veya dikkatin farklı yönlerden gelen uyarılara odaklanması, danışanın iyileşme sürecini hızlandırdığı düşünülmektedir. Genel bakış Hayatımızda yaşadığımız zorlu anıları çalışıp beynimizde yerleşmemiş olan bilgiyi yerleştirmektir. Geçmişi silme gibi bir durum söz konusu değildir. Ama geçmişte yaşadığımız durumları affetme onlarla daha çok yaşanabilir hale gelmektir diyebiliriz. Emdr terapi süreci boyunca anılarla çalışıldığı için bazen zorlayıcı olabilir. Fakat bu zorlanmaları en aza indirmek adına size iyi gelen teknikleri öğretiyorum. Kısacası geçmişimizde yaşadığımız zorlu olaylara bakış açımızı değiştiriyoruz. Siz de kendiniz ile alakalı sorun yaşıyorsanız ve bu durumla baş etmekte zorlanıyorsanız emir terapisinden geçebilirsiniz.