EMG Çekimi Hangi Durumlarda Yapılmalıdır

Yazar Cengiz BahadırFizik Tedavi Uzmanı • 9 Ekim 2020 • Yorumlar:

EMG yani elektromiyografi testi birçok hastalığın tanı ve tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Nörofizyolojik incelemeler için EMG adı altında uygulanan bir çok test vardır. EMG temel olarak sinir ve kas sistemini inceleyen bir testdir. Sinir iletim çalışmaları, kasların iğne EMG ile incelenmesi, refleks çalışmaları ,SEP gibi merkezi sinir sistemini inceleyen birçok test mevcuttur.

Klasik EMG de iki temel test vardır. Sinir iletim çalışmaları ve kasların iğne EMG incelemesidir. Sinir iletim çalışmaları küçük elektrik akımları ile yapılır. Yaygın kanının aksine tecrübeli ellerde ağrısız bir testdir. Daha çok sinir sıkışmalarından ve sinirleri tutan hastalıklardan şüphelenildiğinde uygulanır. Polinöropatiler, bilekte sinir sıkışması (karpal tünel sendromu) en sık kullanıldığı hastalıklardır. Ayrıca bazı durumlarda kas ve sinir hastalıklarının ayırıcı tanısında da yardımcıdır.

İğne EMG’si ise daha çok kas hastalıkları ya da bel boyun fıtığına bağlı bacak ve kol ağrılarının tanısında kullanılır. Bel ve boyun fıtıklarında sinir köklerinin ne kadar sıkıştığını , sinirlerin hasar görüp görmediğini anlamak için yapılır. Fıtıklarda cerrahi tedaviye karar vermek için EMG sonucu önemli olabilmektedir. Kol ve bacak kaslarında sebebi bilinmeyen bir güçsüzlük olduğunda da başvurulacak test yine EMG dir. Güçsüzlüğün kasın kendisinden mi yoksa kasın sinirindeki bir bozukluktan mı kaynaklandığı konusunda kesin tanı koydurucudur.  Çocuklarda doğumsal sinir ve kas hastalıklarının tanısını koymak için mutlak gerekli bir testdir. Ayrıca merkezi sinir sistemini tutan ALS, spinal muskuler atrofilerin (SMA) tanısında da elzemdir. Çocuk ya da bebek  EMG çekimi yetişkinlerle temel olarak aynı olsada deneyim gerektirir. Ayrıca merkezi sinir sistemini (beyin, omurilik) inceleyen ve yine EMG cihazı ile yapılan SEP ,VEP; BAEP gibi testler de vardır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Cengiz Bahadır Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon, Romatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)