Emzirme Döneminde Beslenme

Yazar Ayça SezginerDiyetisyen • 3 Eylül 2018 • Yorumlar:

Emziklilik dönemi hem sizin sağlığınız hem de bebeğinizin gelecekte ki sağlığı için oldukça önemli bir dönemdir. Anne ve bebeğin sağlığı üzerinde psikolojik ve biyolojik etkilere sahiptir. Emziklilikte, annelerin hamilelikte olduğundan daha çok enerji ve besin öğesine ihtiyacı vardır.

  • Salgılanan süt için enerji, protein, vitamin ve minerali alabilmek,
  • Salgılanan sütün besin içeriği bakımından kaliteli ve yeterli olup bebeğin normal büyüme ve gelişmesini göstermesini sağlamak,
  • Annenin besin depolarını dengede tutarak sağlığını korumak,
  • Bebeğin vücudundaki besin depolarını dengede tutarak sağlığını korumak,
  • Yeterli miktarda süt salgılanabilmesi için

Yeterli ve Dengeli Beslenilmelidir.

 

Emziklilik Döneminde Yanlış Beslenme

Yeterli ve dengeli beslenmeyen anneler sütlerinin yetersiz gelmesinden dolayı belli bir süre sonra bebeklerini emziremeyecektir. Emzirseler de kendi besin depolarını kullanacaklardır. Bu durum annede besin öğesi eksikliğine, kansızlığa, kemik erimesine neden olacaktır.

 

Emziklilik Döneminde Yeterli ve Dengeli Beslenme

Emziklilik dönemi boyunca birçok besin öğesine gereksinimiz artmaktadır. Protein ve kalsiyum özellikle karşılanması gereken besin öğelerinin başında yer almaktadır. Anne yeterli düzeyde kalsiyum tüketmediği takdirde vücuttaki kemiklerdeki kalsiyum depolarını kullanmaktadır. Kalsiyum kayıpları, yaşınız ilerledikçe osteoporoz oluşumu için büyük bir risk oluşturur. Süt (emziklilik ayının 1 ayı hariç), yoğurt, peynir gibi süt ürünleri; kılçığı ile beraber yenebilen balıklar; fındık, badem gibi yağlı tohumlar kalsiyumdan zengin besinlerdir. Vücut hücrelerinin yenilenmesi ve doku sentezinin devamı için de protein yeterli ve dengeli miktarda alınmalıdır. Protein ihtiyacının karşılanması için kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagil ve süt ürünlerinin tüketimine özen gösterilmelidir.

Emziklilik döneminde B vitaminleri, folik asit, magnezyum, çinko gibi minerallere olan gereksinimler de artmaktadır. Kuru baklagiller, fındık, tam buğday ve yeşil yapraklı sebzeler yeterli magnezyum; hayvansal kaynaklı besinler yeterli çinko ve B12; posadan zengin olan meyve ve sebzeler yeterli folat alınabilmesini sağlamaktadır.

Bunların dışında emziklilik dönemindeki bir annenin beslenme programı bütün besin guruplarını içermektedir. Beslenmeniz vitamin ve mineral yönünden zengin olmalıdır.

Özellikle emziklilik döneminde, süt üretiminin devamlılığı için sıvı alımı çok önemlidir. Günlük ortalama 3 lt sıvı tüketimi ve bebeğinizi sık aralıklarla emzirmeniz sütün devamlılığında en önemli faktörler arasında yer almaktadır. Yeterli sıvı tüketimi aynı zamanda susuzluk hissini giderme ve dehidratasyonu önlemek için de gereklidir. Bu dönemde tüketilen ayran, kefir gibi içeceklerle, taze sıkılmış meyve suları sıvı ihtiyacını karşılamaya yardımcı olurken aynı zamanda diğer besin öğelerini de almamızı sağlayacağından süt veriminizi arttıracaktır.

Sıvı tüketiminde dikkat edilecek bir nokta vardır. Bu kafein içeren kahve, kola gibi içecekler ve alkoldür. Unutulmamalıdır ki, kafein ve alkol anne sütüne geçmektedir. Anne sütüne geçen kafein ve alkol, bebeğinizin gelişimini etkileyecektir. Ayrıca alkol süt salgılama reflekslerini yavaşlatmakta ve bebeğinizin beyin gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir.

 

Emzikli Kadınlar İçin Günlük Besin Tüketim Miktarları

 

Süt-yoğurt 2-3 su bardağı

 

Peynir 2 kibrit kutusu

 

Et, peynir, balık 3-4 porsiyon

 

Yumurta, kuru baklagiller 1 porsiyon

 

Taze sebze ve meyveler 5-7 porsiyon

 

Ekmek 4-6 dilim

 

Pirinç, makarna, bulgur vb 2-3 porsiyon

 

****Emziklilik döneminde süt miktarı ve sütün kalitesi annenin beslenmesiyle ilişkilidir. Bu nedenle emziklilik döneminde zayıflama diyeti uygulanmamalıdır. Emziklilik 6 ay ya da daha uzun sürebilir. Anneler eski vücut ağırlıklarına dönmek için acele etmemelidirler. Emzirme, annenin vücudunun tekrar hamilelik öncesi görüntüye dönmesine yardımcı olur. Çünkü emzirmek uterusun kasılmasını uyarır ve küçülmesini sağlar. Annenin karın bölgesi daha hızlı bir şekilde biçime girer. Emzirirken düzenli ağırlık kaybı görülürken anne sütünün üretimi etkilenmez. Bu nedenle hem bebeğiniz için en sağlıklı beslenme yöntemiyle beslenmesi, hem de sizin ideal kilonuza gelmeniz için en doğru yol bebeğinizi emzirmenizdir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)