Emzirme Döneminde Beslenme
Yazar Şeydanur Özpınar • Diyetisyen • 30 Haziran 2020 • Yorumlar:
Emzirme sırasında aslında kısıtlı bir emzirme diyetine ihtiyacınız yoktur, ancak ne yenilen beslenme açısından dengeli olması gerekir. Emzirme, bir bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için anne sütünün bebeğe aktarılmasını sağlayan en önemli yöntemdir. Emzirme bebeğin besinsel ihtiyaçlarını karşılamasının yanında, anne ve bebek arasında psikolojik bir bağ kurulmasını da sağlamaktadır. Anne eğer gebelik sürecinde yeterli ve düzenli beslendiyse, vitamin depolarını korumayı başarabildiyse ve doğru beslenme alışkanlıkları kazanabildiyse, emzirme süreci de hem bebek hem anne için kolay ve verimli geçecektir.
Emziklilik döneminde süt üretimi için gerekli enerji iki kaynaktan sağlanmaktadır:
1. Gebelik süresince vücut yağı olarak depolanan enerji
2. Annenin emzirme sürecinde beslenmesi
Süt veren bir annenin, temelde iki amacı olmalıdır. Birinci amaç; bebeğin enerji, makro ve mikro besin ögesi ihtiyaçlarını karşılamak, bebeğin büyümesi ve gelişmesini sağlamak, bağışıklığını kuvvetlendirerek hastalıklara karşı direnç kazanmasını sağlamaktadır. İkinci amaç ise; annenin besin depolarını muhafaza etmek, bağışıklığını korumaktır. İki büyük amacın da gerektiği şekilde yerine getirilebilmesi için annenin beslenmesi kilit görevi üstlenmektedir.
Emziren bir anne nasıl beslenmelidir ?
-
Bebeğini düzenli olarak emziren bir anne günde ortalama 700-800 ml süt salgılamaktadır. Bu sütü üretmek ve salgılamak için annenin vücudu ek enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Bu enerji ihtiyacı ortalama 500 kalori kadardır ve annenin günlük beslenmesi tarafından sağlanmalıdır.
-
Anne sütünün sıvı içeriği çok yüksektir. Anne ne kadar iyi beslenirse beslensin, yeteri kadar su tüketimi sağlanmazsa anne de yeteri kadar süt üretemez. Bu sebeple günlük su tüketimi, ihtiyaca paralel olarak karşılanmalıdır. Günde ortalama 10-12 su bardağı kadar su içilmelidir.
-
Emzirme sürecinde su tüketimiyle birlikte besleyici değeri yüksek olan süt, ayran gibi sıvılar da tercih edilebilir. Hazır meyve suları, meyveli sodalar, asitli içecekler ise yüksek şeker içeriği sebebiyle sağlık için sakıncalıdır. Sağlıklı içecekler, ilave vitamin mineral takviyesini de sağlayacaktır. Örneğin süt tüketmek; vücuda hem kalsiyum hem de C vitamini sağlamaktadır.
-
Emzirme sürecinde şok diyetler veya çok düşük kalorili diyetler; enerji açığına sebep olacağından süt üretim miktarını azaltabilir.
-
Emzirme sürecinde alkol ve sigara asla kullanılmamalıdır.
-
Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, bebekte gaz yapabilir. Bu sebeple bu azot içeriği yüksek besinler ya çok az tüketilmelidir ya da hiç tüketilmemelidir.
-
Proteinden zengin beslenme çok önemlidir. Süt, yumurta, et, tavuk, balık, yoğurt ve kefir gibi besinler proteinden zengindir ve anne beslenmesi için önem arz etmektedir.
-
Çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalıdır. Kahve tüketimi 2 fincan, çay tüketimi ise 2-3 fincan ile sınırlandırılmalıdır.
-
Melisa, yasemin, rezene çayları süt tüketiminin artmasına destek olabilmektedir.
-
D vitamini, çinko, selenyum ve kalsiyum depoları emzirme sürecini takiben azalabilmektedir. Bu sebeple süt, et ve kuruyemiş tüketimine muhakkak özen gösterilmelidir.
-
Meyve ve sebze tüketimi arttırılmalıdır. Özellikle mevsiminde taze sebze ve meyveler tüketmeye özen gösterilmelidir.