Emzirme
Yazar Tuğçe Çiçek • Diyetisyen • 2 Kasım 2020 • Yorumlar:
Anne ve bebeğin arasındaki en güzel bağların kurulduğu emziklik dönemi her anne ve bebeği için çok özeldir. Aynı zamanda bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesinde büyük rol oynar. İlk 6 ay sadece anne sütü alması gereken bebeğiniz 6 aydan sonra tamamlayıcı beslenme ile 2 yaşa kadar emmelidir. Kocaman bir hayatın başlangıcı olan bu süreçte aldığı anne sütü onu bir ömür boyu bağışıklık sistemine olumlu etki ederek koruyacaktır. Peki emziklik döneminde nasıl beslenmeliyiz, nelere dikkat etmeliyiz? Hadi hep beraber bakalım :)
-
İlk olarak stresten uzak duruyoruz. "Sütüm gelmedi.", "Bebeğim aç mı kalıyor, sütüm yeterli mi?" gibi düşüncelere girip stres yapmıyoruz.
-
Ve en önemlisi beslenmemize çok dikkat ediyoruz.
-
Bu dönemde kilo verme diyetleri uygulamıyoruz.
-
Anne sütünün büyük bir kısmı sudan oluşmaktadır ve emzirme sürecinde anne vücudundan su kaybetmektedir. Bu nedenle normalde içtiğimiz suyun en az 500 ml fazlasını içiyoruz.
-
Güne çok güzel bir kahvaltı ile başlıyoruz. Soframızdan yumurtayı, peyniri, tam tahıllı ekmeğimizi, mevsiminde sebze ve meyvelerimizi eksik etmiyoruz.
-
Gebelikte olduğu gibi emziklikte de demir takviyesi kullanımına devam edilecektir. Dikkat etmemiz gereken nokta ise kalsiyum demir emilimini engellediğinden, demir ilacı içtiğimizde süt ve ürünleri ile arasına 2 saat kadar bir süre koymak.
-
Aynı zamanda salatalarımıza limon sıkarak, demir içeriği yüksek besinlerle portakal suyu gibi C vitamini yüksek besinleri bir arada tüketerek demir emilimini arttırabiliriz.
-
Çiğ sebzeler, brokoli, karnabahar, lahana gibi besinler hem sizd e hem bebeğinize gaz şikayeti yapabileceğinden kontrollü tüketimi önemlidir.
-
Gaz şikayetleri olan annelerimiz yemeklerine kimyon ekleyerek şikayetlerini azaltabilir.
-
Çok soğanlı, sarımsaklı, acılı, baharatlı yemekler tüketmek sütün tadını değiştireceğinden bebekte emme isteği azalabilir. Hiçbir besinde aşırıya kaçmıyoruz!
-
Gebelikteki kafein sınırlamamız artık kalktı. Ancak çok fazla kafein tüketmek bebekte uykusuzluk, huzursuzluk yapabileceğinden günde çayımızı açık, kahvemizi 1-2 fincandan fazla içmiyoruz.
-
İçeriğini bilmediğimiz paketli ürünler, işlenmiş besinler; salam, sucuk, pastırma vb. besinlerden uzak duruyoruz.
-
Bu dönemde yine kalsiyum alımı önemli olduğundan beslenmemizden süt, yoğurt, ayran kefir gibi besinleri eksik etmiyoruz.
-
Alkol ve sigara kesinlikle kullanmıyoruz.
-
"X besini süt arttırır." "Y çayı süt yapar." gibi kulaktan dolma bilgilere inanmıyoruz. Eğer sütümüz az ise rezene çayı ile destek sağlayabiliriz. Ancak güvenilir markaların anne sütü yapan çaylarını tüketiyorsak rezene çayına da sınır koymalıyız. Çünkü bu çayların içinde de yüksek ihtimalle rezene olacaktır. Her şeyin fazlası zarar.
-
Unutmayın ki sizin tükettiğiniz her besini artık bebeğiniz de tüketiyor. Sağlıklı ve dengeli beslediğiniz sürece bu dönemi çok güzel bir şekilde geçireceğinizden şüpheniz olmasın.