En Sık Rastlanan Kalp Damar Hastalıkları

Yazar Mehmet GüzeloğluKalp Ve Damar Cerrahı • 16 Ağustos 2017 • Yorumlar:

Kalp Damar Hastalığı nedir?

Kalp vücudumuza kan pompalayan bir organdır. Kalbin çalışması için koroner kalp damarları adı verilen damarlar kalbi beslemektedir. Bu koroner damarlarında ve aynı zamanda kalpten çıkan vücuda kan dağıtan ana aort damarının kendisi ve dallarında zaman içinde oluşan yağ plaklarına bağlı kısmi veya tam tıkanmaları sonucu ortaya çıkan hastalıklara kalp ve damar hastalıkları denir Eğer erken teşhis ve tedavi edilmez ise hastanın ölümüne sebep olacak olayları başlatabilir.

En sık rastlanan kalp damar hastalıkları neler?

• Koroner Arter hastalıkları

• Kalp Kapağı Hastalıkları

• Aort Anevrizması

Koroner Arter hastalığı: Normalde kalbi besleyen üç ana damar sistemi bulunur. Bu damar sistemlerinin iç yüzeyleri yıllar içinde yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı ya da sigara gibi zararlı maddelerden dolayı zarar görür ve bu damarlarda değişik derecede darlıklar meydana gelir. Bu darlıklar kritik seviyeye ulaştığında göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, çene ağrısı şeklinde belirtiler ortaya çıkar. Bu şikayetlerle gelen hastalara ön tanı için kalp elektrografisi, ekokardiyografi ya da efor testi gibi ön teşhis yöntemleri uygulanır. Bu hastalıkta, koroner anjiyografiyle kesin tanı konulur ve tedavi seçeneği belirlenir.

Kalp kapağı hastalıkları: Bu hastalıklar doğumsal nedenlere bağlı olabileceği gibi, çocuklukta geçirilen romatizmal hastalıklara, yaşlılığa bağlı kireçlenmeye, çeşitli enfeksiyonlara, kapağın dejenerasyonuna bağlı olarak da görülebilir. Tedavide hastalığın ciddiyetine göre ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi olarakta hasta olan kapak onarılabilir yada protez bir kapak ile değiştirilebilir.

Aort anevrizması hastalığı: Aort atardamarının duvar yapısında meydana gelen bozulma sonucu, bu atardamar çapının normalin iki katına yükselmesine aort anevrizması adı verilir. Yani aort atardamarının balonlaşması anlamına gelir. Balonlaşmanın olduğu aort bölgesine göre hastalık cerrahi veya endovaskuler yani kasık bölgesinden girerek stent yerleştirilmesi şeklinde tedavi edilebilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)