Endodonti (Kanal) Tedavileri
Yazar Büşra Yörük • Diş Hekimi • 17 Aralık 2020 • Yorumlar:
Dişin merkezinde dişin beslenmesini ve canlılığını sürdürmesi için var olan damar ve sinirden oluşan bir doku bulunur. Bu dokuya pulpa denir. Çeşitli sebeplerden ötürü pulpa dokusunun enfekte olması ile dişte kanal tedavisine ihtiyaç duyarız. Bu sebepler dişteki çürüğün aşırı ilerlemesi ve kanalı enfekte etmesi, dişin kırılması, eski ve kenarlarından sızdıran bir dolgu, dişin travmaya maruz kalması, diş eti problemleri sebebi ile kanalın enfekte olmasıdır. Bu anlamda endodontik tedaviler enfekte dişi kurtarmak için yapılan bir tedavi şeklidir. Pulpa, kök kanalı adı verilen bir boşlukta bulunur. Pulpa enfekte olursa, enfeksiyon dişin kök kanal sistemine yayılabilir. Bu sonunda apseye yol açabilir. Apse, iltihabın toplandığı ve diş çevresindeki dokularda şişmeye neden olabilen iltihaplı bir bölgedir. Apse semptomları hafif bir ağrıdan şiddetli ağrıya kadar değişebilir ve dişlerinizle çiğneme hareketi yaptığınızda dişlerde hassasiyet veya şiddetli ağrılar görülebilir ve dişinizin ve çenenizin etrafında şişmeye neden olabilir. Bazen dişiniz diğer dişlerinizden daha koyu renkte görünebilir, sıcağa, soğuğa veya basınca karşı uzun süreli hassasiyet geliştirebilir. Tüm bunlar dişinizin içindeki sinirin öldüğü veya ölüyor olduğu anlamına gelir. Tedavi edilmezse enfeksiyon çene kemiğinize daha da yayılabilir ve dişinizin çekilmesi gerekebilir. Tam da bu nedenle diş kökünün derinliklerinde bulunan bir enfeksiyonu ve hasarlı pulpa dokusunu çıkarmak için kanal tedavisi yapılır. Böylelikle enfeksiyonların ilerlemesi ve diş kaybı önlenir.
Kanal tedavisi sırasında, dişin tüm hastalıklı pulpası ve sinir dokusu çıkarılır ve ardından alandaki enfeksiyon ve bakteri kalıntıları temizlenerek kalıcı kompakt malzeme ile doldurulur. Kanal tedavisi sonrası dişte var olan madde kaybının derecesine göre diş kırılgan hale gelir özellikle, ısırma kuvvetlerinin çoğunun yoğunlaştığı bir azı dişiyse, dişi kırılmaya daha yatkın hale getirebilir. Bu nedenle kanal tedavisi gören diş için sadece kompozit dolgu yerine inley onley veya kuron yapılması gerekebilir.
Tedavi süresi nedir?
Kanal tedavisi süresi hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Tedavi bazen bir seansta bitirilirken bazen birkaç seans sürebilir. Bu süreyi belirleyen, dişin enfeksiyon derecesi, dişin canlılığını kaybedip ya da kaybetmemiş olması ve enfeksiyonun çevre dokulara yayılma durumudur.