Engelli Çocuğa Sahip Ailelere Öneriler
Yazar Banu Kılıç • 8 Ocak 2019 • Yorumlar:
Çocuk sahibi olmak isteyen her kadın için hamilelik dönemi çok önemlidir. Bu dönemin her aşamasında anne adayları çocuklarını merak ederler ve gelecekleri ile ilgili hayaller kurarlar. Anne karnında veya çocuk doğduktan sonraki süreçte bebeğinin fiziksel veya zihinsel engelli olduğunu öğrenen aile durumu kabul etme ile ilgili bazı sıkıntılar yaşayabilmektedir. Çocuğunuz doğduğu andan itibaren sizi kaygılandıran, üzen veya çözümleyemediğiniz tepkiler veya özellikleri olabilir. Fakat durum ne olursa olsun, çocuğunuza sarılıp onu sevmeniz gerekir çünkü her çocuğun bunlara ihtiyacı vardır.
Çocuklarımızın yapamadığı ya da beceremediği şeyler muhakkak ki vardır. Bizler bu süreçte onların yapamadıklarına değil, daha çok becerebildiği yönlerine bakıp onları geliştirmemiz gerekir.
Zihinsel yetersizliği olan çocuğunuzun eğitiminde her şeyden önce onun durumunu kabul etmek gerekir. Ebeveynler olarak kimse suçlanmamalı veya suçlu aranmamalıdır. Çocuğu mümkün olduğunca sokağa çıkarmalı, oyun oynayıp arkadaşlık ilişkileri kurabilmesi için yardımcı olunmalıdır. Çocuğu aşırı koruyucu davranmamalı, yapabileceği şekilde işler verilmeli ve sabırla beklenmeli, kendine güvenmesi sağlanmalıdır. Çocuğunuzun başka çocuklarla kıyaslanmamasına özen gösterilmelidir. Çünkü normal çocuklarınızı büyütürken yaptığınız davranışları bu çocuğunuzda daha uzun süreli olarak ve sabırla uygulamak gereklidir. Çocuk başarılı olduğu işler için ödüllendirilmelidir.
Öğreteceğiniz herşeyin açık ve kolay şekilde anlaşılır olmasına dikkat etmek gerekir. En önemlisi de çocuğun eğitim ve öğretimine erken yaşta başlanmasıdır. Çocuğunuza öğreteceğiniz iş veya konunun tamamını öğretmek yerine, parça parça tekrar ederek anlaması sağlanmalıdır.
Müzik ve tiyatro gibi sanatsal faaliyetler de çocuğunuzun engel durumuna paralel olarak yaşamış olduğu sosyal yaşam becerilerini geliştirmektedir. Bu nedenle sanatın iyileştirici gücünden de yararlanmak gerekir.
Ebeveynler çocuğa tutarlı davranmalı, annenin çocuğun yapmasına izin vermediği bir davranışı baba da aynı şekilde destekleyip izin vermemelidir. Ayrıca çocuğa söz vermiş olduğunuz bir şeyi yerine getirmeli ya da yerine getiremeyeceğiniz sözü vermemeniz gerekir. Söz verilip yerine getirilmediği zaman çocuğun size karşı güveni ve inancı sarsılmış olacaktır.
Çevrenizde bir başkasına ya da yakınınıza ait bir ailenin çocuğu engelli olabilir. Onları bu durumdan ötürü yadırgamamalı ve yardımcı olmaya çalışılmalıdır.