Epidural Doğum Nedir ?

Doğum sürecinde anne yorulmadığı için doğuma aktif olarak katılabilir, uyanık ve ağrısız olduğu için anne bebek bağlanması kolaylaşır, anne doğumdan çok kısa süre sonra bebeğine bakacak hale gelebilir.

Epidural doğum için olmazsa olmaz annenin bilinçli olması ve doğum sürecine aktif katılmayı tercih ediyor olmasıdır. Bunun bir vajinal doğum olduğu ve kısmen de olsa ağrı ve rahim kasılmalarınının hissedilebileceği unutulmamalıdır. Epidural anestezi aktif doğum eylemi başladıktan sonra yapılmaktadır , bu durum doğumun aktif fazına kadar anne adayının belli ölçüde ağrı hissetmesi gerektiği anlamına gelmektedir.

İşlem anestezi uzmanı tarafından  yapılmaktadır, düzenli  rahim kasılmalarıyla birlikte , rahim ağzının en az  4 cm  açılmış  olmasını takiben  anne adayı işlemin yapılacağı  hazırlık odasına alınır. Önce anneye damar yolu açılarak serum takılır, tansiyonu ölçülür, anne ve bebek  kalp sesleri  monitöre bağlanır. Sonra anne adayı  çenesini göğsüne dayar, kollarını omuzlarında çaprazlar ve olabildiğince öne doğru bükülüp sırtını kamburlaştırır. İyi bir pozisyon ve  hareketsiz kalmak işlemin çabuk yapılması için çok önemlidir. Bel bölgesi antiseptik   ile temizlenir  sonra epidural aralık olarak bilinen bölgeye özel bir iğne ile girilir. Bu sırada ağrı hissedilmez veya çok az hissedilir.   Bu iğnenin kılavuzluğunda epidural bölgeye katater yerleştirilir ve iğne çıkarılır. İşlem süresi ortalama 5-10 dk’dır. İşlem bittikten sonra sırt üstü yatılması, ayakta gezilmesi  ve  hareket edilmesinde sorun olmaz.

Katater takılmasını takiben  ilaç uygulanmaya başlanır, İlaç uygulandıktan sonra ayaklarda ısınma ve karıncalanma  olur ve daha sonra göbek hizasına kadar yükselen uyuşukluk hissedilir ,  ortalama 15 dakikada etkisi  başlar . Burada amaç  annenin kasılmaları hissetmesi  fakat  ağrı duymamasını sağlamaktır.   Doğumun ilerlemesiyle ve ilacın etkisinin azalmasıyla  ağrı şiddetlendiğinde mevcut kataterden ilaç uygulamasına devam edilir.  Doğumun  gerçekleşmesiyle birlikte  ilaç uygulama ihtiyacı biter ve   kateter  nazik bir şekilde  çıkarılır. 

Epidural  anestezide çok az ilaç uygulandığı için anne ve bebeğe olumsuz etkisi çok nadirdir,  kısmen  doğum sürecinin uzaması  , annede hafif baş dönmesi,  geçici tansiyon düşmesi,  bulantı,  kaşıntı, sersemlik,  gibi yan etkiler görülmektedir.

Ağrısız ve sağlıklı doğum yapabilmek her kadının en doğal hakkıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sefa Erdem Özhan Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)