Epiretinal Membran (ERM/Sarı Noktada Zar)
Yazar Sadun Yalçın • Göz Doktoru • 16 Şubat 2021 • Yorumlar:
ERM Kimlerde ve nasıl olışur?
Makula denilen sarı nokta retina tabakasının tam orta noktasında olup görme işlevinin meydana geldiği en önemli noktadır. Araba kullanmak ve okumak gibi görsel işlevler makula bölgesi sayesinde olur. ERM dediğimiz zarın en önemli oluşma nedeni yaşlılıktır. Yani yaşlandıkça retina yüzeyinde ve vitreus denilen göz jölesinde meydana gelen değişikler sonucunda makula bölgesinde ince bir zar meydana gelmektedir. 40 yaşından sonra her sağlıklı bireyde görülebilen ERM 50 yaşında %2 oranında görülürken 70 yaşında %20 oranında görülür. Genellikle tek taraflı olup %10 oranında ise çift taraflıdır.
ERM meydana getiren diğer hastalıklar nelerdir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi en sık ERM nedeni yaşlılıktır. Yaşlılıktan sonra ERM en sık şeker hastalığına bağlı DİABETİK RETİNOPATİDE meydana gelir. Diabetik retinopatinin hem kendisi hem de tedavide kullanılan ARGON LASER tedavisi ERM ye neden olur. Ayrıca SARI NOKTA hastalığı ve ÜVEİT hastalıklarındada ERM meydana gelebilir. Retinal yırtık ve tedavisinde kullanılan laserde ERM ye neden olabilir.
ERM nasıl şikayetlere neden olur?
ERM genelde tek gözde ve yavaş ilerlediğinden ve diğer göz sağlam olduğundan son ana kadar belirti vermez ve sadece rutin göz muayenesi sırasında rastgele fark edilir. Hastalık ilerledikçe yakın okuma fonksiyonları bozulur. Zamanla metamorfopsi( cisimleri yamuk görme), makropsi ( cisimleri olduğundan büyük görme) ve mikropsi( cisimleri olduğundan küçük görme) meydana gelir. Bu hastalık yavaş ilerlediğinden ve diğer göz sağlam olduğundan 50 yaşından sonra herkesin ayda bir bir gözünü kapatıp diğer gözüyle televizyonun alt yazılarını tek gözle okumlarında erken teşhis için fayda vardır.
ERM teşhisi nasıl yapılır?
ERM şüphesiyle gelen her hastada önce görme keskinliğine bakıp dilate retina muayenesi yapılmalıdır.