Epiretinal Membran (Macular pucker)
Yazar Tansu Erakgün • Göz Doktoru • 29 Haziran 2017 • Yorumlar:
Gözün retina tabakası, dışarıdan gelen ışığı fark eden ve bunu beyne ileten, sinir hücrelerinden oluşmuş bir tabakadır. Gözü bir fotoğraf makinesine benzetecek olursak retina, makinenin içindeki film şerididir. Makula bölgesi, bu tabakanın tam ortasında yer alır. Makula bölgesinin de tam ortasında, ışığın odaklandığı ve yaklaşık iğne başı çapında fovea bölgesi bulunur. Fovea bölgesi, ya da halk arasındaki tabiriyle “sarı nokta”, retina tabakasının merkezi görme ve ayrıntılı görmeden sorumlu en önemli bölgesidir.
Görme fonksiyonunun en kuvvetli olduğu bölge makula bölgesi ve onun da merkezi sarı nokta (fovea)dır.
Epiretinal membran, makulanın tam üzerinde oluşan bir zardır. Oluşan bu zar, altındaki makula bölgesinde çekintilere neden olur ve normalde pürüzsüz bir yüzeye sahip olan makulada kırışıklığa yol açar.
Epiretinal membranda görme merkezinin tam ortasında kırışıklık yapan bir zar vardır.
Epiretinal membranın en sık sebebi, yaşla birlikte göziçi sıvısında meydana gelen değişikliklerdir. Vitreus denilen göziçi sıvısı büzüşerek makulada çekinti ve kırışıklık yapar.
Epiretinal membran gelişen hastalarda görmede azalma, çarpık ve yamuk görme başlıca şikayetlerdir.
Epiretinal membranın ilaçla tedavisi mümkün değildir, vitrektomi denilen ameliyat uygulanır. Epiretinal membran ameliyatı lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir.
Vitrektomi ameliyatında vitreus sıvısı temizlenir, makula bölgesinde yer alan ve çekintilere yol açan zarlar soyulur. Epiretinal membran cerrahisi genellikle yüz güldürücü bir ameliyattır. Görme oranında artış 6 ay ile 1 yıl arasında devam eder.