Ergen Etkileşim Grupları

Yazar Ülkü DenizÇocuk Psikiyatristi • 16 Eylül 2019 • Yorumlar:

Ergenlik dönemi, çocukların, çocukluktan çıkıp yetişkinliğe adım atıkları zorlu bir süreçtir. Bu dönemde, çocuklarda, hem bedensel anlamda (fizik değişim),hem de ruhsal anlamda önemli değişiklikler olur. Çocuklar, bu sürecin sonunda, zihinsel, ruhsal, bedensel olgunluğa erişerek birer yetişkin olurlar.
Çağımıza ait özellikler ve popüler kültür etkileri, çocukların ergenlik dönemine özgü değişimleri sağlıklı ve olağan koşullarda geçirmelerini zorlaştırmakta ve hatta farklı düzeylerde sorunlarla karşılaşmalarına neden olabilmektedir. Bu sorunlar; özellikle sosyal iletişim, özgüven oluşumu, yaşıtlarıyla iletişim kurma, kişilik geliştirme, sorumluluk alma, hedef belirleme vb. alanlarda yoğunluklu kazanmaktadır.
Ergenlik dönemi sorunlarının çözülmesinde, çocuk ve ergenlerin içinde bulundukları aile ve sosyal çevrelerin ergene karşı tutumları son derece önemlidir. Diğer yandan ergenlere yönelik düzenlenen yapılandırılmış Ergen Etkileşim Grupları da bu sürecin sağlıklı aşılmasında büyük katkı sağlayacaktır.
Ergen Etkileşim Grupları; benzer ergenlik dönemi sorunları yaşayan ergenlerin, akranlarıyla bir araya gelerek, sorunlarla başa çıkma, model alma ve model olma, kendisiyle ilgili geribildirim alma ve duygudaşlık (empati) kurma gibi özelliklerini geliştirme, güçlendirme olanağı kazandıracaktır. Grup ortamında ergenler, akranları arasında yargılanmadan istediği zaman ve istediği kadar konuşabileceği gibi gruba uyum sağlamasıyla birlikte daha doğal davranışlar ve tepkiler gösterecektir. Bu durum Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi açından ergen hakkında doğal ortamında gözlem yapabilme olanağı oluşturacağından her ergene özgü daha doğru yöntem ve yaklaşımlar geliştirmelerine katkı sağlayacaktır. Diğer yandan gerek duyulduğunda ihtiyacı olan ergenlere yönelik Çocuk ve Ergen Psikiyatrisinin yapacağı bireysel görüşmeler içinde destekleyici bir olanak oluşacaktır.
Ergen Etkileşim Grupları diğer bir yönüyle eğitim ve bir öğrenme özelliği taşır. Ergenler Etkileşim Grupları içinde yapılan etkinliklerle, sosyal beceri kazanma, öfke yönetimi, iletişim, duyguları tanıma ve ifade etme, arkadaşlık kurma ve yürütme, çatışma çözme, problem çözme vb becerilerini geliştirme olanağı da kazanırlar. Ergenler, grup içindeki bu kazanımlarını, grup dışına ( ev, okul ve yaşamın diğer alanları) da taşıyarak, ilişkilerini yeniden gözden geçirebilir, olumlu tutum ve davranış geliştirmelerinde yardımcı olabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ülkü Deniz Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)