Ergenleri Tanıyalım
Yazar Burcu Berberoğlu • 7 Temmuz 2023 • Yorumlar:
Ergenlik dönemi ön ergenlik ve ergenlik süreci olarak değerlendirdiğimizde 12-18 yaş döneminden bahsedebiliriz. Ergenlik konusunda öğretmenlerin ve anne babaların bilinçlenmesi çok önemlidir. Çünkü aşırı katı kuralların olduğu evlerde çocukların kontrolünü ve denetimini tamamen aileler kaybetmektedirler.
Bu dönemde genç çocuklukla gençlik arasında kaldığı için kimlik oluşturma dönemidir. Çocuğun kendine ‘ben kimim’ , yeterliliğim nedir sorusunu kendine sorduğu bir dönemdir. Bu dönemde çocuk kimlik oluşturma telaşında olduğu için önce kendisine eleştirel bir bakış açısıyla baktığı çoğunlukla kendisinden memnun olmadığı bir yaş dönemindedir. Sosyal onay alma isteğinin en çok arttığı bir dönemdir.
Genç özellikle Kendine , anne-babasına eleştirel tutum içerisinde olduğu bu dönemde anne babasının yaptığı her türlü davranışı eleştirecektir.
Ergenlik dönemiyle beraber
ERGENLİK SÜRECİ NELERİ BERABERİNDE GETİRİR
- Öfke
- Özgürlük
- Bireysellik
- Cinsel kimlik oluşturma
- Sınırlarını belirleme
- Sosyal onay ihtiyacı
- Anlayılma ihtiyacı
- Nasiyat istememe
ERGEN ÇOCUĞUNUZ VARSA MUTLAKA OKUYUN
Öfke
12-18 yaş ergenlik olarak gördüğümüz dönemde insanın doğuştan gelen öfkesinin arttığı bir dönem çünkü gençler hemn fizyolojik hem de psikolojik bir değişim sürecinde öfkesini dışa mı yansıtıyor yoksa sessizleşiyor içe mi yansıtıyor ona bakın.
ÖZGÜRLÜK
Bu dönem özgürlük sınırlarını zorlamaya başladığı, sosyalleşme ihtiyacının ailesi tarafından anlaşılmadığını düşündüğü ebeveynlerinde ergenin yaşına uygun özgürlük sınırlarını genişletmesi, düzenlemesi ve desteklemesi gereken bir süreçtir.
BİREYSELLİK
Çocuk artık ben yaparım demeye başladığı bir dönemde; Size bağımlı kimliğinden ayrışmaya başladığı bireysel olarak varoluş çabasındadır.
CİNSEL KİMLİK OLUŞTURMA
Çocuk değişen fizyolojik durumundan dolayı kendini bulmaya çalıştığı, toplumun ondan beklediği cinsiyet rollerini kabullenme ve kendini farketme dönemindedir. Kendini bulması öfkesinin sakinleşmesini zamanla sağlayacaktır. Ancak kendini bulana kadar geçen süreçte öfke en baskın duygusu olacaktır. Cinsel kimlik oluşturma döneminde erkek ergenlerin annelerinden kızların babalarından fiziksel bir uzaklaşma temas etmek istememe gibi davranışlar göstermeleri bu dönemde beklenen bir durumdur.
SOSYAL ONAY İHTİYACI
Çocuklar sadece bizimle iletişim halinde değildir. Artık toplumun birer parçası olmuştur. Okulda, evde ve dış çevre de onaylanmaya ve kabul görmeye ihtiyacı yüksektir.
ANLAŞILMA İHTİYACI
Ergenlik dönemi gençlerin anne babaları, tarafından anlaşılmadığını, duyulmadığını, dinlenmediğini, fikirlerine önem verilmediğini düşündüğü bir dönemdir. Anne baba olarak sıklıkla nasihat vermek onların bizi duymasını engellediği gibi hiçbir işe de yaramamaktadır. Bizler bu dönemde gençlerle bugüne kadar kurduğumuz bağ üzerinden sadece onları anlamaya çalıştığımızı göstermeli ve zamanı geldiğinde önerilemizi onların kendilerini ve dış dünyayı sorgulayacak düzeyle sorular yönelterek ifade etmeliyiz. Nasihat değilde öneride bulunmak ergenlerin bizim söylediklerimizi duymasını sağlayacaktır.