Ergenlik Skolyozun Cerrahi Tedavisi

Tethering yöntemi; halk arasında “ip yöntemi” olarak bilinen, ergenlik dönemi skolyozlarında uygulanan bir cerrahi tedavi yöntemidir. Son yıllarda birçok vakada tercih edilmektedir.

Ergenlik dönemi skolyozu; ergenliğe girmeden 2-3 yıl önce başlayıp, ergenlik dönemine girdikten 2 yıl sonrasına kadar devam eden süreçte; yani omurganın uzaman sürecinde ortaya çıkmaktadır. Sebebi net olarak bilinemeyen bir omurga deformitesidir.

Özellikle ergenliğin erken döneminde başlayan eğriliklerde, gövdenin uzamasıyla doğru orantılı olarak artmalar ve hızlı ilerlemeler görülebilmektedir. Özellikle çocuklarımıza baktığımızda bir anda boyunun arttığı yaklaşık 8-10 aylık bir dönemde bu eğriliklerin ilerlediği görülebilmektedir.

İp yöntemi (tethering yöntemi) ile; ilerlemiş olan eğriliklerde hem omurganın uzamasına izin veren, hem de omurganın esnekliğini koruyan bir tedavi uygulanır.

HANGİ BOZUKLUKLARDA İP YÖNTEMİ UYGULANABİLİR?

İp yöntemi (tethering yöntemi), her durumda uygulanabilecek ve her derde deva olacak bir yöntem değildir.

İp yönteminin uygulanabilmesi için; sırt bölgesinde yaklaşın 40 derece üzerinde bir eğriliğin olması gerekmektedir. Bel bölgesi eğriliklerine ip yöntemi uygulanamaz.

Ergenliğe yeni girmiş, büyüme hormonu ve çekirdekleri henüz başlangıç döneminde olan kişilere uygulanması daha uygundur. Ergenliğe girdikten sonraki geç dönemde uygulanması ve eğriliği düzeltme şansı yoktur.

İP YÖNTEMİ NASIL UYGULANIR?

Sırt bölgesindeki eğriliğin tepe noktasına göğüs kafesinden vidalar gönderilerek, bir ip yöntemi ile ilgili bölgedeki büyüme yavaşlatılır. Omurgadaki eğrilik düzeltildikten sonra, eğriliğin büyümesi yavaşlatıldığı için denge sağlanır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Şevki Erdem Ortopedi Ve Travmatoloji Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)