Erişkinlerde ortodontik tedavi

Yazar Faruk Ayhan BaşçiftçiDiş Hekimi • 17 Ocak 2018 • Yorumlar:

Özellikle sadece dişlerden kaynaklanan ortodontik problemlerin tedavisinde yaş sınırlaması yoktur. Artan yaşın tedavi süresini uzatması ve tedaviyi biraz zorlaştırması mümkün olabilir; ancak her yaşta ortodontik tedavi ve diş hareketi mümkündür. Özellikle son zamanlarda ortodonti kliniklerindeki hastaların çoğunluğu erişkin gruba girmektedir. Ortodontik tedavi materyallerindeki gelişmelerle birlikte erişkin ortodontisi de yaygınlaşmaktadır. Özellikle seramik braketler daha estetik olmaları nedeniyle tercih edilebilmektedir. Ayrıca son dönemde lingual sistem ve şeffaf plaklar da uygun vakalarda tercih edilebilmektedir. 

Güzel bir gülümsemede bireylerin düzgün dişlere sahip olmasının önemi büyüktür. Öyle ki çoğu bireyin gülüş ve konuşma esnasında elleriyle ağızlarını kapattıkları ve bunun sosyal yaşamlarını olumsuz etkilediği gözlenmektedir. Bu nedenle tedaviyle güzel bir gülüşe kavuşmak bireylerin yaşam kalitesini de arttıracaktır. 

Ortodontik tedavi ilke birlikte cerrahi tedavi

Çenelerin aşırı ya da yetersiz gelişimine bağlı problemler, büyüme gelişim döneminde tedavi edilmemiş ise, ya da aşırı şiddetli iskeletsel anomaliye sahipse ortodontik tedavi ile birlikte cerrahi tedavi uygulanır. Bu tedavi sırasında ortodontist ve cerrah birlikte hareket ederek tedaviyi ve cerrahiyi planlar.

Ortognatik Cerrahi Tedavinin Aşamaları
1) Cerrahi öncesi ortodontik tedavi: Alt ve üst dişlerin sıralanması ve dekompazasyon tedavisini içeren bu dönem bir, bir buçuk yıl civarında sürer. Cerrahi planlama ve ameliyat sırasında kullanılacak olan plak hazırlanır. 
2) Cerrahi: Cerrahi operasyon; genel anestezi altında, yapılan planlama doğrultusunda cerrahi ekip tarafından gerçekleştirilir. Operasyon ortalama 3-5 saat sürer. 
3) Cerrahi sonrası ortodontik tedavi: Cerrahi sonrası ufak düzeltmelerin yapıldığı bu dönem 6-12 ay sürmektedir. Bu dönemin sonunda braketler çıkarılarak pekiştirme tedavisine geçilir. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)