Erkeğe Ait Kısırlık Nedenleri
Yazar Ali Süha Sönmez • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Doktoru • 28 Aralık 2016 • Yorumlar:
Erkek infertilitesine sebep olan nedenlerin ortaya konması ve
intrasitoplazmik sperm enjeksiyonunun (ICSI) yardımla üreme
tekniklerinde başarı ile uygulanması erkek infertilitesinde
devrim yaratmıştır.
Klinik araştırma sırasında erkek sistematik bir şekilde
incelenmelidir. Değerlendirme; anamnez, fizik muayene ve
ejakülatın laboratuarda incelenmesini kapsar. Dünya çapında
yapılan ve 32 kliniği içeren çok merkezli bir çalışmada, infertil
çiftlerinin % 30-40’ında sadece erkek faktörü infertilite nedeni
olarak karşımıza çıkmaktadır. İnfertil olarak tanımlanan erkeklerin % 12’si 4 yıl içinde
gebelik oluşturabilmektedir.
Erkek infertilitesinde, ilk ve temel tetkik spermiogramdır. Semen parametrelerinin
değerlendirilmesinde ise normal değerler konusunda bir karışıklık bulunmaktadır.
Hormonal Nedenler: Beyin kısmındaki hipofiz bezinden salgılanan sperm üretim ve
olgulaşmasını etkileyen FSH ve LH hormonundaki problemler
Testislere Ait Sebepler: Sperm yapım bozukluğuna bağlı sebepler (Nonobstrüktif) ve sperm
atım bozukluğuna bağlı sebepler (obstrüktif)
Sperm Taşıyıcı Kanallara ve Organlara Ait Sebepler: Üretilen spermin bu yollardaki bir
tıkanıklık sonucunda ejekulata (meni) ulaşamaması ile sonuçlanır.
Bu sistemin doğuştan tıkalı olduğu durumlarda eşler kistik fibroz geni açısından taranmalıdır.
Çünkü testislerden elde edilen sperm sonucu oluşan gebeliklerden oluşan çocuklar böyle bir
risk taşırlar. Diğer cerrahi yada tıbbi sebeplerden oluşan hastalıklar sebebe yönelik tedavi
seçeneklerinden faydalanabilirler.
LABORATUAR İNCELEMELERİ
Semen Analizi: Sperm örneği vermek için bir cinsel ilişki veya boşalmadan en az 3 gün, en
fazla 5 gün sonra (cinsel perhiz) başvurmanız istenir. Meni verme işleminde sabun v.b. kayganlaştırıcı maddeler
kullanılmamalıdır. Penis ve parmaklar verilen kabın iç yüzüne dokundurulmamalıdır.
Verilen örneğin tamamının kabın içine girmesi gerekmektedir. Laboratuar ortamında örnek
veremeyen hastaların doktorlarına yada Laboratuar görevlisine durumu bildirmeleri gerekir.
Laboratuar dışında örnek verecek şahısların örneği 20 dk. içinde vücut ısısında ( örneğin
koltuk altı) ve güneş görmeden laboratuara ulaştırması gerekir.
Yazar
Ali Süha Sönmez Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Prof. Dr.
Randevu al Profili görüntüleyinYorumlar: (0)
Yazar
Ali Süha Sönmez
Kadın Hastalıkları Ve Doğum, Üreme Endokrinolojisi Ve İnfertilite Prof. Dr.