Erkek İnfertilitesi

Yazar Ali Nejat EğilmezÜrolog • 30 Ocak 2021 • Yorumlar:

İnfertilite Nedir?

Üreme fonksiyonunun olmamasıdır. Bir yıl boyunca korunma olmaksızın düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik olmazsa infertilite (kısırlık) vardır. İnfertilitenin cinsel güçle ilgisi yoktur. Cinsel gücü çok kuvvetli olan bir erkek kısır olabilir. Aksine cinsel gücü fazla olmayan bir erkeğin çok çocuğu olabilir. Gebelik olmaması durumunda erkek ve kadının aynı zamanda ve paralel olarak tetkik ve tedavisi gerekir. Böylece zaman kaybı önlenmiş olur. İnfertilite % 40 kadına bağlı, % 40 erkeğe bağlı, % 10 her ikisine bağlı olarak ve % 10 bilinmeyen sebeplerle ortaya çıkar. İnfertilite büyük oranda tedavi edilebilir. Önemli olan vakit kaybetmeden erkeğin ürolojik, kadının da jinekolojik olarak tetkiklerine başlamaktır.

Erkek İnfertilitesinin Sebepleri Nelerdir?

Genetik faktörler, doğuştan yapı bozuklukları, anatomik problemler, genital bölgede geçirilmiş ameliyat ve travmalar, iltihabi hastalıklar, hormonal bozukluklar, sperme karşı antikor yapımı, varikosel, küçük yaşta geçirilen kabakulak gibi yüksek ateşli hastalıklar, bazı ilaçlar, aşırı alkol ve sigara tüketimi, aşırı kilo ve egzersiz, testislerin devamlı yüksek ısıya maruz kalması gibi sebepler erkeklerde infertiliteye neden olabilir.

İnfertilitenin Değerlendirilmesi:

Önce hastanın tıbbi özgeçmişi etraflıca öğrenilmelidir. Sonra hastanın tam olarak ürolojik muayenesi yapılmalıdır. Daha sonra aralıklı olarak iki defa üç günlük perhiz sonrası spermiyogram (meni analizi) yapılır. Ayrıca laboratuar testi olarak tam idrar tahlili, kültür ve antibiyogram, hemogram, FSH, LH, prolaktin ve testosteron hormonları, antisperm antikor tayini ve testislerdeki kan dolaşımını görmek için skrotal dopler ultrasonografi tetkiki yapılması gerekir.

İnfertilite Tedavisi

Bu tetkiklerin sonucunda bulunan normal olmayan sonuçlara göre değişik tedaviler uygulanır. Spermiyogramda sperm sayısı, hareketliliği ve şekil özellikleri önemlidir. Bunların normalden daha düşük olması çocuk olmasını engeller. İdrar yollarında iltihap varsa antibiyotik tedavisi yapılır. Hormonal bozukluklar ve aşırı antikor yapımı ilaç tedavisi gerektirir. Varikosel varsa mikrocerrahi uygulanarak ameliyat yapılır. Bu tedavilerden sonuç alınamazsa sağlıklı sperm üretimini sağlamak için ilaç tedavisi uygulanır. Bundan da sonuç alınamadığı taktirde yardımcı üreme tetkiklerine başvurulur. Bunlar artifisyel inseminasyon (aşılama), IVF (in vitro fertilizasyon), ICSI (mikroinjeksiyon) gibi tetkiklerdir. Spermiyogramda hiç sperm yoksa Mikro-TESE + ICSI (ameliyatla testislerden alınan parçalarda bulunan spermlerle yumurtanın döllenmesi) metodu uygulanır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)