Erkek Meme Büyümesi (Jinekomasti)

Erkek memesi de aslında kadınlardaki gibi meme ve yağ dokusundan oluşmaktadır. Ancak erkeklerde salgılanan hormonların kadınlardakinden farklı olması nedeniyle meme dokusu gelişmez ve normal görünümlü erkek memesi oluşur. Fakat bazı durumlarda erkeklerde kadın tipi meme büyümesi görülebiliyor. İşte bu duruma “jinekomasti” diyoruz.

 

     Aslında ergenlik boyunca pek çok erkeğin memesi hormonal değişimlere bağlı olarak normalden fazla büyüyüp jinekomastik bir görünüm almaktadır. Ancak bunların yaklaşık %90'ı 20-22 yaşından sonra kendiliğinden küçülüp normal boyutlarına ulaşmaktadırlar.

 


     Jinekomasti sıklıkla idiopatik olarak ortaya çıkar. Yani altta yatan herhangi bilinen bir neden yoktur. Fakat bazen karaciğer hastalıkları, testis tümörleri, çeşitli ilaç ve kas yapıcı hormonların kullanılması, obezite gibi nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

 

   

     Cerrahi olarak iki seçenek vardır bunlardan biri “liposuction”, diğeri ise açık cerrahi tekniktir. Hangi tekniğin hangi hastada iyi sonuç vereceği tamamen meme yapısının içeriğine ve plastik cerrahın tecrübesine bağlıdır. Jinekomasti içerdiği doku tipine göre üçe ayrılabilir:Glandüler (meme dokusu ağırlıklı), lipomatöz (yağ dokusu ağırlıklı) ve mikst tip (meme ve yağ dokusu karışık). Lipomatöz tip ve bazı mikst tip jinekomastilerde “liposuction” yeterli tedaviyi sağlamaktadır. Özellikle genç hastalarda “liposuction” sonrası deri sarkması da oldukça nadirdir. Ancak glandüler tip ve büyük boyuttaki jinekomastilerde mutlaka açık cerrahi teknik uygulanmalıdır. Çünkü meme dokusu liposuction ile parçalanıp emilemeyecek kadar serttir. Bununla birlikte eğer meme büyüklüğü fazlaysa liposuction sonrası içi boşalan deri sarkıp istenmeyen görüntülere neden olabilmektedir. Açık teknikte meme başı ile derinin birleştiği çemberin alt yarısından yapılan kesiden girilerek fazla doku çıkartılır. Bu ameliyattan sonra hastada belirgin bir iz kalmaz.

 

     Ameliyattan 2-3 gün sonra hasta işine dönebilmektedir. 6 hafta boyunca göğsüne baskı yapacak bir korse kullanması gerekmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Tugay Seküçoğlu Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)