Erkeklerde Kısırlık
Yazar Abdulaziz Akkaya • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 28 Nisan 2021 • Yorumlar:
Çiftlerin bir yıl süreyle korunma yöntemi uygulamamalarına rağmen çocuk sahibi olamamaları anlamına geldiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, kısırlığın %15 oranında görüldüğüne dikkat çekti.
% 15 lik oranın Türkiye de bir yılda 70- 80 bin çiftin bu sorunla karşı karşıya olduğunu gösterdiğini ifade eden Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, bu rakamların oldukça yüksek olduğunu söyledi.
Op. Dr. Akkaya erkek kısırlığı oranın %30 olarak saptandığını, büyük oranlarda tedavisi ise tedavisinin mümkün olduğunu vurgulayarak, “Çocuk sahibi olamayan çiftler bir üroloji uzmanı tarafından da muayene edilmelidir.”dedi.
Erkek kısırlığının en sık görülen nedenlerinden birisinin varikosel olduğunu belirten Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, diğer nedenleri ise hormonal nedenler, enfeksiyonlar, testis yetmezliği, cinsel bozukluklar olarak sıraladı.
İnmemiş testis sorunu olup olmadığı, ergenlik yaşı ve testisle ilgili cerrahi işlem geçirilip geçirilmediği, genç yaşlarda kabakulak geçirilip geçirilmediği gibi konuların sorgulanması gerektiğini ifade eden Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, “ Erkeğin ne iş yaptığı yani mesleği de mutlaka sorgulanmalıdır. Genelde sıcak yerlerde çalışanlar (sauna-döküm işleri, cam işleri) bir de mobilya, baya tiner kokularına maruz kalan hastalarda da geçici infertilite yani kısırlık meydana gelebilir. Bu tip yerlerde çalışan hastaların tedavi süresince mesleklerine ara vermesi gerekir.” dedi.
Erkek kısırlığı tedavisinde eskiye oranla daha yüksek başarılar sağlandığının altını çizen Op. Dr. Abdulaziz Akkaya, az sayıda hastanın tedaviye cevap vermediğini söyledi.
Erkek Kısırlığının Tedavisi
1)Cerrahi Tedavi: Küçük çocuklarda inmemiş olan yumurta ameliyat edilir. Meni yolunda tıkanmalar gözlenmişse kesinlikle ameliyat önerilir.
2)Tıbbi Tedavi: Hormon eksikliklerinde hormon takviyesi yapılır. Spermlere karşı alerjisi bulunan hastalarda neden hormon eksikliği ise alerji giderilmelidir.
3)Yapay Döllenme: Tohum hücrelerinin döllenmeyi gerçekleştirmesi için kadının rahim ağzına ya da rahmin içine yerleştirilmesidir. Erkek bazı sebeplerden dolayı penis yolu ile döllenmeyi gerçekleştiremez. Bu durum boşalma esnasında spermanın mesaneye kaçmasına veya nörojenik durumlarda penisin sertleşmemesine neden olur. Erkekten alınan hücreler kadına verilir ve sonuç beklenir.
Tüp Bebek: Erkeklerde tohum hücrelerini az olduğu zamanlarda uygulanan tedavi yöntemidir.