Erkeklerde Azospermi, Kadınlarda Erken Menopoz
Yazar Seval Taşdemir • Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı • 19 Haziran 2020 • Yorumlar:
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, erkeklerde azospermi ve kadınlarda erken menopozda uygulanan mucize yöntemleri sizler için anlattı.
Azospermi tedavileri ile baba olunabilir
Erkeklerde azospermi doğal yollarla çocuk sahibi olmayı engelleyen bir durumdur. Bu nedenle azospermiye neden olan rahatsızlığın ortadan kaldırılması gerekir. Obstrüktif ya da nonobstrüktif durumlarda ortaya çıkmaktadır. Obstrüktif durumlarda azoospermiye neden olan rahatsızlık ortadan kaldırıldığında erkek doğal yolla çocuk sahibi olabilmektedir. Ancak çoğu zaman azospermi, nonobstrüktif nedenler ile meydana gelmektedir. Bu da testislerde bir çalışma bozukluğu olduğunun göstergesidir.
Nonobstrüktif azospermi tanısı konmuş hastalarda uygulanan ilaç tedavisi sonrasında gerçekleştirilecek olan sperm tahlillerinde genellikle az miktarda da olsa sperm hücresi bulunabilmektedir. Birkaç defa toplanan bu spermler biriktirilir ve tüp bebek tedavisi için kullanılabilir. Bu sayede azospermisi bulanan kişiler baba olabilmektedir. Ancak tedavi sonucu hala sperm hücresi bulunmayan hastaların MikroTESE ameliyatı olması gerekmektedir.
Erken menopoz geciktirilebilir
Adet kanamalarının 40 yaşından önce kesilmesi erken menopoz olarak adlandırılır. Nadir olarak görülen bu durumda yumurtalıklar fonksiyonunu sürdürmez. Erken menopozda tedavi çok önemlidir, erken menopoz vakalarında kemik erimesi problemi erken yaşlarda başlayarak geriye dönüşü olmayan ciddi kemik zayıflıklarına neden olur. Bu yaşlarda adet kanamalarının kesilmesi (amenore) ani kilo kaybı, aşırı egzersiz, stres, kürtaj veya diğer cerrahi girişimler sonrasında rahim içinde oluşan yapışıklıklara bağlı olarak da görülebilir. Amenore vakalarında östrojen hormonunun azalmasına bağlı kemik kayıpları görülebileceğinden mutlaka hekime başvurulması gerekir.
Bu durumda menopoza bağlı kemik erimesi, vajinal kuruluk ve benzer bulguları ortadan kaldırmak için östrojen ve progesteron tedavisi uygulanır. Hastada prolaktin (süt üretimini sağlayan hormon) düzeyi yüksek ise bromokriptin tedavisi uygulanmalıdır. Hastada tiroid hormonları gibi bazı hormonların eksikliği varsa bu hormonlar takviye edilir.
Ayrıca ailesinde erken menopoz görülen kişiler ve bu riski taşıyan kişiler de yumurtalık dondurma işlemi yaptırabilir. Hormon seviyelerine bağlı bozukluktan dolayı yumurta sayılarında yetersizlik bulunan kişiler ve yumurtalık rezervlerini yakından etkileyecek olan cerrahi müdahalelerden önce hastalar yumurta dondurma işlemine başvurabilir.