Erkekte Ejakülasyon (Boşalma) Bozuklukları
Yazar Enis Rauf Coşkuner • Ürolog • 27 Ağustos 2021 • Yorumlar:
Erkekte ereksiyonu takip eden devrede yeterli erotik (ki temelde dokunmaya ait duysal uyarılar ile) uyarı sağlanırsa Ejakülasyon (boşalma) ile sonuçlanır.
Dışarı çıkan bu sıvının %60-70’i hemen mesane arkası yerleşimli seminal kesecikler, %20-30’u ise prostat kaynaklıdır. Yalnızca %1-5 oranında ise testis kaynaklı sperm hücreleri bulunur.
Oluşan ejakülat sıvısı önce idrar kanalının prostat tarafından çevrelenen arka bölümünde toplanarak (emisyon) daha sonra dışarı atılır (ejeksiyon). İşte bu devrede oluşan pelvik bölge kasılmaları beyin tarafından orgazm adı verilen bir haz duygusu olarak tanımlanır.
Ejakülasyon ve orgazm birbirini art arda takip eden fizyolojik süreçlerdir. Bu süreç sonrası kişiden kişiye değişen ve yaş ilerledikçe süresi artan Refrakter period adı verilen bir dönem başlar. Bu devrede erkeğin cinsel uyarıları eyleme dönüştürmesi mümkün değildir.
Erkeğin cinsel hayatında bu fizyolojik sürecin bozulduğu durumlar çeşitli şekillerde görülür;
1. Erken Boşalma (Ejaculatio Praecox)
Ejakülasyonun her zaman veya hemen hemen her zaman vajinal ilişki öncesi veya vajinal ilişkiye başlanmasını takip eden ilk 1 dakika içerisinde olması halidir. Bu kişi için cinsel yaşantısında giderek büyüyen bir sorun halini alabilir, eşle olan ilişkiyi zedeleyebilir ve hatta ereksiyon problemlerine neden olabilir.
Erken boşalma çeşitli toplumlarda yaşla birlikte değişen oranlarda gözlenmekte ise de ortalama %20-25 erkeği etkilediği bilinmektedir.
Erken boşalma cinsel hayatın başlaması ile birlikte (hayatboyu erken boşalma) gözlenebileceği gibi normal bir cinsel yaşantı sürdürülürken çeşitli nedenlere bağlı sonradan oluşan edinsel erken boşalma) şekilde de gözlenebilir.
Tespit edilebilen nedenleri arasında erektil disfonksiyon, penil anomaliler, prostat ve alt üriner sistem semptomları, hormonal bozukluklar, psikolojik veya nörojenik faktörler bulunabilir.
Tanı hastadan alınan detaylı bilginin fizik muayene ile birleştirilip gerek görülürse uygun laboratuvar veya görüntüleme araçları ile tetkik edilmesi sonrası konur.
Tedavisinde psikoseksüel terapi, topikal anestezik ilaçlar, ağızdan alınan ilaçlar olmak üzere pek çok seçeneği bulunmaktadır.
Tüm cinsel problemler de olduğu gibi bu sorunun da hasta ve eşi tarafından cinsel birlikteliklerini etkileyen bir faktör olarak ele alınıp tedavisi için ilgili hekime başvuru yapmalarında yaşanan uzun ve yıpratıcı bir süreç mevcuttur. Bu süreç ne kadar kısa tutulursa tedavi çiftin olumsuz etkilenme ihtimali o oranda azalır.
2. Gecikmiş Ejakülasyon
Uzun süreli bir cinsel aktivite sonrası ejakülasyonun meydana gelebilmesi halidir.
3. Ejakülasyon Olmaması
Uzun süreli bir cinsel ilişkiye rağmen ejakülasyonun olmaması halidir.
4. İstemsiz Ejakülasyon
Bu tip ejakülasyon fizyolojik olarak gece uyku esnasında spontan bir şekilde oluşabilir. Fakat nörolojik veya ilaca bağlı olarak patolojik olarak da yaşanabilecek bir durumdur.