Erkekte Kadın Tipi Meme (Jinekomasti)
Yazar Nedim Sarıfakıoğlu • Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Uzmanı • 25 Şubat 2019 • Yorumlar:
Eski yunanda, gynec (kadınsı) and mastos (meme) anlamına gelir.
Jinekomasti, erkekte iyi huylu kadın tipi meme büyümesi olup, ortalama her 10 erkeğin 6’sında hayatın bir döneminde görülür.
Dolaşımdaki östrojen/androjen dengesizliği sonucu ortaya çıkar. Sadece yağ dokusu birikmesine bağlı meme büyümesine yalancı (pseudo) Jinekomasti denir.
Doğumda plasentadan geçen östrojenin neden olduğu yenidoğanda, hormon geçişlerinin pik yaptığı pubertede ve ileri yaşlarda Jinekomastiye fizyolojik ve/ya doğal olarak rastlanır.
Bununla beraber testis başta olmak üzere bazı kanser türünde, hipertiroidi hastalarında, aşırı alkol tüketenlerde, karaciğer-böbrek hastalarında, hormon içerikli ilaç kullananlarda, ülser için verilen ilaçlar ile digoxin, bazı antibiyotikler veya diazem gibi sık kullanılan ilaçlar sonrasında Jinekomasti gözlenebilir.
Jinekomastinin cerrahi olarak tedavi edilebilmesi için tıbbi tedavi sonrasında en az “6 ay” daha sebat etmesi gerekir. Tıbbi tedavi sonrası küçülmeyen büyük memelere küçültme amaçlı şekillendirme ameliyatları yapılır. Bu ameliyatlar çok nadir olarak uzun cerrahi kesi ile yapılırlar.
Tedavi; yağ dokusu ve meme başı arkasında lokalize olmuş sert fibröz dokuların çıkarılmasıdır (liposuction). Bu amaçla güçlendirilmiş (powered), mekanik (klasik) veya lazer yardımıyla çalışan ince (1-2 mm. çapında) kesici kanüller tercih edilir ve kullanılır. Ameliyat sonrası, deri altında sıvı birikimini önlemek için 2-3 hafta baskılı sıkı korse kullanılır.
Bu teknikle elde edilen sonuçlar hastaların biyopsikososyal açıdan “oldukça” tatmin edici buldukları girişimlerdir. Sıklıkla yaz öncesi uygulanırlar. 4-6 ayda kaybolan minik bir iz ve 10 gün sonra alınacak olan tek dikişle memelere ve üst bedene küçülme ile şekillendirme sağlanır. Hastanede kalma süresi 4-6 saat olup, antibiyotik kullanımına gerek yoktur.